D66 gooit eigen ruit kringlooplandbouw in

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) pleit voor halvering van de veestapel. - Foto: ANP
Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) pleit voor halvering van de veestapel. - Foto: ANP

Hij was weer trots op zijn partij D66, bralde de gewezen leider Alexander Pechtold op 19 februari bij Jinek. Tegenover hem aan tafel Jeroen van Maanen (toen nog Farmers Defence Force) en Linda Janssen (Producentenorganisatie Varkenshouder).

Pechtold mengde zich in het gesprek over boerenacties, daar waar partijgenoot Tjeerd de Groot de kop van Jut is. De Groot pleit voor halvering van de veestapel. Pechtold wuift met veel verbaal geweld elke nuancering weg.

Proces rond kringlooplandbouw ligt op zijn gat

‘Oliedom’, karakteriseert Carla Dik-Faber (ChristenUnie) een half jaar later de uitspraak van De Groot. De D66‘er zet niet alleen de coalitie onder druk, hij blokkeert ermee ook de uitvoering van de kringloopvisie, het trotse paradepaardje van minister Carola Schouten, neergelegd in de notitie Waardevol en Verbonden. Kringlooplandbouw is ook een D66-agendapunt. Het hele proces ligt nu op zijn gat. Het draagvlak onder boeren en tuinders in kabinet Rutte III is weg.

“Ik gun de boeren zoveel beter”, zegt Dik-Faber in een interview met Food&Agribusiness. Trots is ze op Schouten. “Zij geeft duidelijkheid. Zij heeft hart voor de boeren, maar smeert geen stroop om de mond.”

Lees ook: Coalitiegenoten hebben last van halveringsuitspraak D66

Had Pechtold maar geluisterd naar Van Maanen en Janssen

Terug naar D66. Pechtold heeft geen weet van de praktijk. Had hij maar geluisterd naar Van Maanen en Janssen. Die hadden hem verteld dat met innovatie in combinatie met gerichte uitkoop per saldo meer N-winst wordt geboekt.

Maar daar ging het Pechtold niet om. Nee, hij wil D66 profileren ten opzichte van GroenLinks en PvdD; partijen met vergelijkbare agenda’s. Het is een Haagse dynamiek die we de komende maanden vaker zullen zien. Het is soms tenenkrommend. Wen er maar alvast aan. Partijen maken zich op voor de verkiezingen volgend jaar in maart.Beheer