Dag wereldmarkt

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Frans Keurentjes: “Produceren voor ‘de wereldmarkt’ kan en moet nooit een doel op zich zijn, maar is altijd een uitkomst van iets anders.”
Frans Keurentjes: “Produceren voor ‘de wereldmarkt’ kan en moet nooit een doel op zich zijn, maar is altijd een uitkomst van iets anders.”

Na sanering en herinrichting zal de trots van de agrosector een andere bron moeten vinden.

Produceren voor ‘de wereldmarkt’ kan en moet nooit een doel op zich zijn, maar is altijd een uitkomst van iets anders. Deze ietwat ingewikkelde maar toch belangrijke boodschap kwam enige tijd geleden van Frans Keurentjes, melkveehouder en tot voor kort voorzitter van coöperatie FrieslandCampina. Het is zijn antwoord op de angstige geluiden van zijn collega-melkveehouders dat Nederland straks niet meer mee kan komen op die roemruchte wereldmarkt.

Plannen landbouwvoorman op tafel in politiek Den Haag

Keurentjes was een van de voorlieden in de landbouwsector die afgelopen jaar zijn nek uitstak en zich uitsprak voor een herinrichting van Nederland, in zijn ogen nodig om tegemoet te komen aan alle problemen op gebied van stikstof, klimaat, ruimtegebrek en biodiversiteit. Deze visie, die in vele varianten geuit is, is heel duidelijk terug te vinden in de saneringsplannen voor de veehouderij die nu op de formatietafel van een nieuw kabinet liggen.

Relatief bescheiden krimp wordt alleen in agrosector gevoeld

De Nederlandse agrosector zal een andere bron van trots moeten vinden dan de status van exportkampioen die ons land nu nog heeft. Niet alleen zal de primaire sector fors kleiner worden, ook het complex van toeleveranciers en verwerkers eromheen. De economische krimp om de boeren heen zal nog groter uitpakken dan bij de veehouders en akkerbouwers zelf. Ook al gaat het om miljarden, afgezet tegen de hele Nederlandse economie is het allemaal toch vrij bescheiden. Een bittere pil voor deze sector, maar niet iets waar de rest van Nederland van wakker gaat liggen. Helaas, zou je bijna zeggen, want wat op het agrocomplex afkomt, is ongekend.

Unieke goede producten houden Nederlandse export in de benen

De wereldmarkt is altijd een abstractie geweest en inderdaad nooit een doel op zich. Produceren doe je voor klanten, en dan het liefst voor de best betalende. Dat is maar zelden de restmarkt of de bulkmarkt die ook wel eens wereldmarkt genoemd wordt. De bulk gaat in de toekomst maar één kant op: naar Nederland toe, en niet eruit. Maar, export zal er blijven, hoe dan ook. Van unieke producten die ze nergens anders zo goed kunnen maken.
Beheer