Dairygold wil groeien in gezondheid en voeding

08-04 | |
Foto: EPA
Foto: EPA

De Ierse zuivelcoöperatie Dairygold wil verder groeien in de voedings- en gezondheidbusiness.

Het bedrijf gaat middelen vrijmaken en desnoods ook lenen om een bestaand bedrijf in die sector over te nemen. Dairygold heeft de laatste jaren al € 425 miljoen in nieuwe productie- en verwerkingscapaciteit voor hoogwaardige voedingsingrediënten geïnvesteerd. De coöperatie mikt er op dat dat hogere marges kan opleveren dan de normale zuivel- en agribusinessactiviteiten. Dairygold volgt daarmee dezelfde lijn als de Ierse concurrenten Kerry en Glanbia. ‘’Met die investeringen willen we voldoen aan de ambities van de leden. Verderop in de keten dan melk zijn er kansen met een hogere waarde van proteïne-poeders die afgezet kunnen worden op Aziatische markten met een zuiveltekort,” zegt CEO Jim Woulfe.

Focus op operationele prestaties

Dairygold heeft vorig jaar een omzet gedraaid van € 1,017 miljard, vrijwel op hetzelfde peil als in 2019. De brutowinst (Ebitda) kwam met € 53,8 miljoen € 2,8 miljoen lager uit. Het Ierse bedrijf slaagde er in de schuldenlast met € 38,7 miljoen ofwel een kwart terug te dringen, wat mede ruimte maakt voor toekomstige investeringen. Woulfe: ‘’Dit zijn erg tevreden stellende resultaten gezien de markt-, economische en sociale omstandigheden. Ze weerspiegelen onze sterke focus op de operationele prestaties en het verbeteren van het werkkapitaal. We hebben een goede uitgangspositie om te kunnen profiteren van het herstel van de markten dat voor 2021 is voorspeld.”

Record-hoeveelheid melk

De coöperatie verwerkte vorig jaar een record-hoeveelheid van 1,43 miljard liter melk, een toename met 2,7%. De melkprijs kwam uit op een gemiddelde van 34,7 cent per liter. ‘’Ondanks de wisselvalligheid op de markt is dat nog iets meer dan in 2019,” stelt bestuursvoorzitter John O’Gorman. Op basis van een onderzoek onder de leden verwacht Dairygold voor de komende jaren dat de hoeveelheid melk met rond de 2,6% per jaar zal toenemen. Is dat het geval, dan heeft de coöperatie tot 2025 voldoende capaciteit om die melk te verwerken.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.