Doorgaan naar artikel

Dalende aardappelprijs geremd door neerslag

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Oogstwerkzaamheden lopen door neerslag vertraging op, wat de aanvoer van nieuwe oogst aardappelen beperkt. De verwachting is dat medio deze week – als het weer droger wordt – meer aardappelen van het land komen. Maar het is op sommige plekken erg nat, waardoor nog niet gelijk de machines het land op kunnen. Op de zandgronden gaat het rooien minder lastig.

De aardappelprijs staat onder druk, maar de vertraagde oogstwerkzaamheden zorgen deze week dat het merendeel voor € 50 per 100 kilo is weggegaan. Voor levering op iets langere termijn, is € 45 betaald, waardoor PotatoNL deze week noteert tussen € 45 en € 50. De prijsdruk blijft erop staan voor eind van de zomer. Dat is niet anders dan andere jaren, wanneer het aanbod toeneemt.

Opbrengst blijft spannend

PotatoNL is met de notering voor exportaardappelen en fritesgeschikt 40/50 millimeter gestart. Voor exportaardappelen is met € 45 tot € 50 begonnen. Dat is gemiddeld ruim € 20 hoger dan waar vorig jaar voor werd genoteerd. Voor 40/50 fritesgeschikt werd gestart met € 25. Deze startnotering was vorig seizoen € 15.

Het blijft spannend hoeveel aardappelen van de hoofdoogst uiteindelijk van het land komen. De eerste proefrooiing van Aviko laat met een opbrengst van 16,3 ton per hectare in week 30 een trage start zien. Ter vergelijking, het meerjarengemiddelde ligt in week 30 op 34,6 ton per hectare. Het late plantseizoen in combinatie een koud voorjaar hebben niet meegeholpen aan goede groeiomstandigheden. De schimmeldruk is momenteel in verschillende gebieden hoog. Telers zien in sommige percelen serieuze problemen met phytophthora. Wekelijks spuiten lijkt in sommige gevallen zelfs te krap.

Prognose: prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin