Dalende gasmarkt spot met winterwetten

03-01 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

Energieprijzen doen wel vaker raar aan het einde van het jaar. Maar de opmerkelijke daling van de gasprijs in december zet ook in de eerste dagen van het nieuwe jaar door.

De link met de recordwarme jaarwisseling is snel gelegd. Het zachte winterweer van de laatste weken zorgt er in elk geval voor dat de gasvoorraden in Europa, na de hap die er begin december uit werd genomen, goed op peil zijn gebleven. De vulling van de Nederlandse gasbergingen daalde in de laatste tien dagen van 2022 van 78,8% naar 77,7%. En het gebruik van gas in ons land was eind december 41% lager dan in dezelfde periode in de jaren 2019 tot en met 2021. Tegelijk was de aanvoer van gas naar Europa ‘slechts’ 14% lager dan gemiddeld in de drie jaar hiervoor.

Energiebesparing

We doen dus met zijn allen nog steeds zuinig aan. Dat geldt ook voor de grootste agrarische gasgebruiker, de glastuinbouw. Dat is overigens niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, want gas verstoken in een wkk was in 2022 zeer profijtelijk, bleek uit de inkomenscijfers die Wageningen Economic Research verzamelt.

Het heeft er het afgelopen jaar regelmatig toe geleid dat glastuinders ondanks stijgende gasprijzen zoals eind augustus voor warmte in hun kas minder kosten hadden dan dat ze aan opbrengsten voor terugleveren van elektriciteit incasseerden. Ook in december zat de glastuinder op die nullijn (zie grafiek).

Prognose: verdere daling van de gasprijs in januari is a-typisch, maar normaal bestaat niet meer op de gasmarkt.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer