Dalende KAS-markt nu ook vertaald in lagere notering

21-02 | |
De nieuwe kunstmestnoteringen liggen fors lager dan eind vorig jaar. Dat geldt vooral voor KAS. - Foto: Peter Roek
De nieuwe kunstmestnoteringen liggen fors lager dan eind vorig jaar. Dat geldt vooral voor KAS. - Foto: Peter Roek

KAS-prijzen beginnen in februari op een fors lager niveau dan eind vorig jaar. Prijzen liggen iets onder de € 50 per 100 kilo.

De dalende kunstmestmarkt vertaalde zich lange tijd niet in een notering, maar daar is deze week verandering in gekomen. Na een periode van zeer tamme handel liggen de nieuwe prijzen voor stikstofkunstmest bijna vier tientjes lager dan eind vorig jaar. KAS noteert in week 8 nog € 49,80 per 100 kilo. Dat is ook minder dan vorig jaar werd betaald. Toen kwam KAS tot een notering van € 63,80 per 100 kilo.

Invloed goedkoper gas op KAS-prijs

De dalende KAS-markt is vooral het gevolg van het steeds goedkoper wordende gas. Gas voor het eerstkomende kwartaal noteerde op 23 januari nog € 0,69 per kuub. Een maand later is die prijs teruggevallen naar € 0,49 per kuub. Vorig jaar werd in deze periode ook meer voor gas betaald. Toen noteerde het € 0,70 per kuub (bron: TradeGas).

Kunstmestproductie is met andere woorden opnieuw goedkoper geworden. Een andere factor die meespeelt is ureum. Deze wereldwijd gebruikte meststof is iets in prijs gedaald. Ook dat helpt om de KAS-prijs verder naar beneden te drukken. De huidige notering van € 49,80 lijkt ook nog niet op zijn laagste punt te zijn.

Geen grote voorraden kunstmest

Akkerbouwers en veehouders die gewacht hebben om KAS te kopen, lijken daarom een voordeel te hebben. Aandachtspunt blijft wel dat de handel in een dalende markt ook geen grote voorraden heeft aangelegd. Als te veel boeren zich tegelijk melden, kunnen levertijden in het gedrang komen.

Kali begint dit jaar ook op een lager prijsniveau. In vergelijking met december liggen prijzen nu € 6,50 lager: € 78,60 per 100 kilo. In tegenstelling tot KAS is deze meststof nog wel aanzienlijk duurder dan een jaar geleden. Toen noteerde kali € 55,60 per 100 kilo. Kali kan de komende weken nog wat meer in prijs dalen. Het aanbod is iets groter dan de vraag.

Voor fosfaat geldt nagenoeg hetzelfde als voor kali. Tripel superfosfaat noteert bijna een tientje lager dan eind vorig jaar € 93,10 per 100 kilo. Evengoed is dat nog altijd € 30 meer dan vorig jaar werd betaald.

Prognose: kunstmest iets goedkoper.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer