Dalende prijzen kenmerken zuivelmarkt

20-10 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De prijzen zetten een verdere stap terug en het sentiment op de zuivelmarkt is negatief.

De hoge melkprijzen zorgen voor een stevige melkaanvoer, terwijl de inflatie zorgt voor een tegenvallende afzet van zuivelproducten. De prijs van rauwe melk blijft rond 57 cent nog redelijk op het peil van de afgelopen weken.

Aan de vetkant is flinke prijsdruk waarneembaar, al blijft de prijs van room met € 8,00 per kilo nog steeds op een prijsniveau dat € 1,30 hoger ligt dan een jaar eerder. De handel blijft echter erg rustig op het moment.

Boter ook lager in prijs

Op de botermarkt is weliswaar iets meer prijsdruk te voelen, op korte termijn ligt de prijs rond € 6.500 per ton. Voor het nieuwe jaar liggen prijzen rond € 6.100 per ton. Maar van een flink stijgende voorraad lijkt nog niet echt sprake te zijn. Aan de eiwitkant daalt mageremelkconcentraat naar rond € 2,70 per kilo.

Op de markt van mageremelkpoeder is het heel stil en producenten drogen op het moment nauwelijks. Voor dit jaar lijkt de behoefte voor mageremelkpoeder volledig opgedroogd te zijn. Er worden prijzen rond € 3.000 per ton genoemd, maar werkelijke handel hiervoor wordt niet gemeld. Een klein lichtpuntje is dat de kosten om te drogen niet verder stijgen.

Kaasmarkt

Op de kaasmarkt lijkt de neergaande tendens nu nog geen vat te krijgen. Ondanks dat in de handel wordt gesproken over lagere prijzen, lijkt de leeftijd van jonge Gouda nog geen grote stappen te maken. Dat duidt vooralsnog op voldoende speling in de verkoop, al doet de dalende prijs van weipoeder anders geloven. De prijs van jonge Goudse beweegt niet veel.

Of dat in november ook zo blijft is de vraag. Als boter en mageremelkpoeder goedkoper worden, is de kans groot dat er meer melk naar de kaasproductie gaat. Dat zou dan uiteindelijk ook invloed uitoefenen op de kaasprijs.

Prognose: verdere prijsdalingen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer