Doorgaan naar artikel

Dalende varkensprijs drukt ook biggenprijs

Biggen voor export naar Spanje. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Biggen voor export naar Spanje. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Deze week daalt de DCA BestPigletPrice met een min van € 2 weer harder dan de week ervoor.

Varkenshouders zijn opportunistische ondernemers. Ze houden ook in crisistijd de moed erin en kijken naar kansen. De biggenhandel loopt nog gewoon door. Zelfs de Spanjaarden, die flink getroffen zijn door corona, blijven biggen kopen. Maar ook de Polen zijn nog stevig aan de markt.

Ze kopen wel voor lagere bedragen in. Want ondanks dat ze de schuren vol willen houden, gebeurt dat niet voor elk bod. Onder invloed van de dalende varkensprijs zet ook de biggenprijs stappen naar beneden. Deze week daalt de DCA BestPigletPrice met een min van € 2 weer harder dan de week ervoor. Echter het prijsniveau ligt met € 61 per big nog wel € 5 hoger dan vorig jaar om deze tijd. Toen was de biggenmarkt juist aan een opmars bezig.

De prijsdruk gaat ogenschijnlijk aan de Duitse markt voorbij. De Duitse VEZG noteert ook deze week onveranderd op € 76 per big. Volgens handelaren is er ook daar wel ongenoegen bij vleesvarkenshouders, en is enige toeslagdruk nu voelbaar. Normaal is het pas in de zomer dat de Duitse prijs de Nederlandse noteringen overstijgt. Dit jaar is dat nu al het geval, zo rekent een andere handelaar voor: inclusief € 6 toeslag zit de Duitse prijs op € 82 terwijl de BPP met € 19 toeslag hooguit € 80 haalt.

Het aanbod van biggen groeit gestaag. En de vraag zal daarentegen de komende weken niet toenemen, zo waarschuwen handelaren. Niet alleen omdat vleesvarkenshouders vrezen dat de prijsverwachtingen voor de zomer drastisch moeten worden bijgesteld door de verstoorde marktwerking van corona. Ze willen dat hun ‘grondstofprijs’ verder naar beneden gaat. Ook zullen feestdagen de komende weken de vaste afzetritmes verstoren doordat dagen uitvallen.

Prognose: Maximaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin