Daling gasmarkt houdt vol

18-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Gas wordt sinds de piek in augustus nu al een week of zeven achtereen voorzichtig goedkoper.

Met name het daggas is aan een ondertussen best spectaculaire daling bezig. Dat heeft alles te maken met de acute vraag naar gas die lager is door het zachte najaarsweer in grote delen van Europa en door de bij burgers én bedrijven goed ingepeperde focus op energiebesparing.

Ook andere genoemde beroepsgroepen zoals bakkers en slagers komen nauwelijks in aanmerking en zullen voorzichtig aan moeten blijven doen met hun energieverbruik

Die drang tot besparen zal er in Nederland voorlopig ook nog niet zo snel kleiner op worden. Het steunpakket dat het kabinet voor bedrijven heeft aangekondigd helpt bijvoorbeeld glastuinders maar marginaal, waarschuwde Glastuinbouw Nederland. Ook andere genoemde beroepsgroepen zoals bakkers en slagers komen nauwelijks in aanmerking en zullen voorzichtig aan moeten blijven doen met hun energieverbruik.

Dat de Europese gasprijs inmiddels op het laagste niveau in vier maanden staat is ook een rechtstreeks gevolg van de grotere aanvoer. LNG-tankers bereiken Europa en Noorwegen voert de export van gas op. De gasopslagen zitten vol, wat ook genoeg rust kan brengen voor de energiemarkten om niet al te zeer in de stress te schieten van het Gazprom dreigement dat bij een Europees gasprijsplafond de kraan definitief helemaal dicht zal gaan. Dat plafond is er nog steeds niet en lijkt nu ook iets minder noodzakelijk.

Prognose: zonder acute weersverslechtering kan de prijs verder dalen.

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/634ea746df389″></iframe>

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer