Daling van de biggenprijs een halt toegeroepen

03-11-2022 | |
De daling van biggenprijs lijkt gestopt. Door hoge kosten staat veel ondernemers momenteel het water aan de lippen. - Foto: Van Assendelft Fotografie
De daling van biggenprijs lijkt gestopt. Door hoge kosten staat veel ondernemers momenteel het water aan de lippen. - Foto: Van Assendelft Fotografie

De wekenlange daling van de biggenprijs lijkt gestopt. Zowel de DCA BestPigletPrice als de notering van Vion blijven gelijk.

Na een aantal weken waarin er aan de biggenprijs is geknabbeld, lijkt dit een rustige week te worden. Waar de DCA BestPigletPrice in 4 weken tijd ongeveer 10% van zijn waarde (€ 4,50) inleverde, blijft deze week de notering staan op € 42 per big. Ook Vion noteert voor biggen prijshoudend, maar dan op € 40,50 inclusief btw. Dat komt overeen met € 34,09 per stuk. De Duitse biggenprijs blijft deze week eveneens staan op het niveau waar deze vorige week naar toe zakte: € 48 per big.

Hoge kosten

Deze relatieve rust neemt de zorgen niet weg. Vermeerderaars hebben het zwaar. De verwachte prijsstijging kwam niet, maar de biggenprijs daalde juist. Bij de hoge kosten staat het water daarmee bij steeds meer ondernemers aan de lippen. Dat merken handelaren in gesprekken, maar ook aan verzoeken om daags na levering al betaald te krijgen.

In november neemt doorgaans de vraag naar slachtbiggen toe, waardoor het aanbod richting de mesterij afneemt. Ook beginnen Spaanse importeurs dan ook meer kooplust te tonen om varkens groot te hebben als volgend voorjaar het toeristenseizoen losbarst.

Export naar Spanje tegen lage prijzen

Het zijn lichtpunten waar menigeen zich op richt. Alleen zijn die er op dit moment nog niet. Export naar Spanje is mogelijk, maar nog voor lage prijzen. Bedragen rond € 40 per big inclusief btw worden genoemd. Aan de andere kant is van de biggenmarkt bekend dat een stijging ook hard kan gaan als deze inzet. De hoop van vermeerderaars is gevestigd op spoedige impulsen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over
26-10-2022 | Marktanalyse

Biggenprijs levert opnieuw in

19-10-2022 | Marktanalyse

Druk op biggenmarkt loopt verder op

05-10-2022 | Marktanalyse

Druk blijft op biggenprijsBeheer