Daling van de gasprijs zet door

08-11 | |
Gasgestookte kassen in Bergschenhoek, begin november 2022. Ondanks dalende gasprijzen zijn telers nog steeds veel kwijt aan energiekosten. - Foto: ANP
Gasgestookte kassen in Bergschenhoek, begin november 2022. Ondanks dalende gasprijzen zijn telers nog steeds veel kwijt aan energiekosten. - Foto: ANP

Het nog altijd zachte herfstweer maakt mogelijk dat de we ook deze week een daling van de gasprijs zien.

Zowel bedrijven als huishoudens kunnen met de nog niet al te winterse temperaturen goed oefenen met het verminderen van hun energiegebruik: de totale Nederlandse gasvraag is inmiddels 30% lager dan vorig jaar om deze tijd. En er zijn niet minder dan vijf lng-tankers op weg naar onze lng-terminals.

“Gas- en elektriciteitsprijzen zijn nu door de gedaalde prijzen van de laatste tien weken nog ‘maar’ 2 tot 2,5 keer zo hoog als voor de energiecrisis”, schrijft ING in een marktbericht vorige week. Dat is overigens wel afhankelijk van wanneer je de energiecrisis laat beginnen. Toen iedereen in 2021 terugkwam van vakantie was het woordje crisis misschien nog niet zo gangbaar, maar lag de gasprijs wel al veel hoger dan begin 2021.

€ 135-140 per megawattuur in 2023

Voor volgend jaar voorziet ING voor gasprijzen een gemiddeld prijspeil van € 135-140 per megawattuur, ietsje meer dus dan de € 1,26 per kuub die nu voor het eerstvolgende kwartaal én voor heel 2023 wordt gevraagd. Vooral het feit dat Europa dan de gasbergingen weer zal moeten bijvullen zonder Russisch gas zorgt ervoor dat er geen verdere prijsdaling wordt voorzien.

Daling van de gasprijs kan nog even voortduren

Maar voor de komende weken ligt dat misschien toch nog ietsje anders. Zonder plotse verrassingen van koning Winter of president Poetin kan de daling van de gasprijs nog even voortduren.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer