Danish Crown beloont leveranciers met recordhoge nabetaling

Danish Crown keert over het op 30 september afgesloten boekjaar 2019-‘20 een recordhoge nabetaling van € 215 miljoen uit aan zijn Deense varkens- en rundveeleveranciers.

“Het concern heeft nooit eerder zoveel geld verdiend voor zijn eigenaars”, meldt het bedrijf donderdag. Volgens CEO Jais Valeur heeft het vleesconcern vooral kunnen profiteren van de vraag in met name het door de Afrikaanse varkenspest sterk getroffen China. Tevens is Danish Crown er ruimschoots in geslaagd om te voldoen aan zijn doelstelling om € 0,08 per kilo meer uit te betalen dan gemiddeld in Europa. De facto betaalde het concern krap € 0,18 meer uit dan het gemiddelde in landen als Nederland, Duitsland en Spanje.

Omzet Danish Crown 8% hoger

De omzet belandde op € 8,2 miljard: 8% meer dan in het voorafgaande jaar. Het operationele resultaat steeg met 13% naar € 384 miljoen. De nettowinst wordt becijferd op € 287 miljoen, waarvan dus € 215 miljoen naar de leveranciers vloeit, los van de reserveringen op de ledenrekeningen. Een leverancier van bijvoorbeeld 10.000 vleesvarkens kan daarmee in totaal € 175.000 tegemoet zien op zijn bankrekening.

Varkensvleesnotering gedaald

De goede gang van zaken neemt overigens niet weg dat de coronapandemie sinds maart wel wat roet in het eten heeft gegooid ten aanzien van de vleesprijzen. In september kwam de Afrikaanse varkenspest in Duitsland daar nog bij. In het laatste halfjaar tot 1 oktober daalde de varkensvleesnotering van het concern als gevolg van deze negatieve factoren met 28%. Niettemin is het volgens CEO Valeur derhalve gelukt om een bevredigend resultaat neer te zetten. Tevens kunnen de zaken nog verder verbeterd worden door de samenwerking en de integratie binnen de bedrijfsonderdelen van het concern te versterken, belooft de directietopman.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.