Doorgaan naar artikel

Danish Crown investeert € 2,3 miljard in klimaatdoelen

Vleesconcern Danish Crown werkt met een nieuwe bedrijfsstrategie Feeding the future.

Danish Crown wil klimaatneutraal worden in combinatie met een hogere waardevorming in de vleesproductie. Foto: Henk Riswick

Danish Crown wil klimaatneutraal worden in combinatie met een hogere waardevorming in de vleesproductie. Foto: Henk Riswick

Vleesconcern Danish Crown werkt met een nieuwe bedrijfsstrategie onder de leus Feeding the future verder aan zijn klimaatdoelstellingen. Het concern wil klimaatneutraal worden in combinatie met een hogere waardevorming in de vleesproductie.

‘Als vlees af wil van zijn imago als klimaatzondaar, dan moet de akker intelligent worden bewerkt, de mest moet worden behandeld met zorg en het dier met bedachtzaamheid’, zo formuleert de Deense coöperatie het uitgangspunt voor het bedrijfsbeleid van de komende jaren. Datzelfde uitgangspunt leidt tot flinke investeringsplannen in innovatie van grond tot mond en ‘de opbouw van een positie waar duurzaamheid de hefboom wordt voor de waarde van de producten van het concern’.

Grootste slachterijen klimaatneutraal maken

Concreet zien de Denen een investeringsbehoefte van zo’n € 2,3 miljard, waarvan een kleine € 700 miljoen bij de leden/leveranciers in technologie en stalbouw. De rest komt voor rekening van het bedrijf zelf, dat wil zeggen de slachterijen en vleeswarenfabrieken. Vrijwel direct zal worden begonnen om de drie grootste slachterijlocaties klimaatneutraal te maken. Dat doel moet binnen de eerstkomende twaalf maanden al zijn bereikt, luidt de ambitie waarvan bij de presentatie van Feeding the future mededeling werd gedaan.

Hogere prijs voor varkensleveranciers

Feeding the future lost de huidige strategie 4WD (‘four wheel drive’) af. Deze werd gelanceerd in 2016 en had als doel om het bedrijf over de hele linie te versterken, zowel financieel als qua positie op de diverse markten. Tevens werd nagestreefd om de varkensleveranciers een hogere prijs te bieden dan het gemiddelde van de belangrijkste West-Europese varkensvleesproducerende landen, waaronder Nederland. Volgens CEO Jais Valeur is aan die doelstelling ruimschoots voldaan. In de afgelopen jaren werd bijvoorbeeld de bedrijvigheid in Groot-Brittannië afgestoten, maar werden elders bedrijven opgekocht, waaronder een baconfabrikant in Nederland.

Varkensslachtvolume handhaven

In Feeding the future komt de focus te liggen op de doelstelling om in 2050 geheel klimaatneutraal te zijn in combinatie met een hogere waardevorming in de vleesproductie. Daarbij wil het concern het varkensslachtvolume handhaven op het huidige niveau, dat wil zeggen tegen de 13 miljoen varkens op jaarbasis van de Deense coöperatieleden en bij elkaar circa 5 miljoen in Duitsland, Polen en Zweden. Eerder mikte Danish Crown altijd op een uitbreiding van het volume. Bij de realisering van de klimaatemissie-ambities wil het zich aansluiten bij de bindende doelen van Science Based Targets initative (SBTi), een internationaal netwerk/partnerschap opgezet door onder meer het World Resources Institute en het Wereldnatuurfonds (WWF).

Mogelijk helpt een en ander in het proces dat enkele klimaatactiegroepen in Denemarken willen aanspannen tegen het concern. Deze groepen beschuldigen Danish Crown van misleidende reclame, omdat het op de thuismarkt op de vleesverpakkingen leuzen plakt als ‘klimaatgecontroleerd varken’ en ‘klimaatvriendelijker’ dan je denkt.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin