Skip to content

Danish Crown sluit slachterij in Jutland

Danish Crown heeft de sluiting van de slachterij in Saeby in Noord-Jutland aangekondigd.

Updated on:
Business
Nieuws
Danish Crown Jutland premium

Het hoofdkantoor van Danish Crown in Randers. De slachter sluit de vestiging in Saeby in Noord-Jutland. Foto: Danish Crown

Het Deense vleesconcern Danish Crown heeft de sluiting van de slachterij in Saeby in Noord-Jutland aangekondigd.

Dit is het gevolg van de afnemende aantallen varkens in Denemarken. Afgelopen jaar ging het aantal varkensslachtingen met 10% naar beneden. Daardoor ontstond overcapaciteit in de nu nog zes slachterijen van Danish Crown, die het concern jaarlijks ruim € 40 miljoen zou kosten.

Veel biggen naar Polen en Duitsland

Er zijn meerdere oorzaken voor de afname van het aantal slachtingen. Ten eerste houden Deense varkenshouders minder dieren. De prijzen voor varkensvlees zijn weliswaar gestegen, maar veelal onvoldoende om de stijgende kosten te compenseren. Bovendien gaan veel biggen naar Polen en Duitsland vanwege de grote vraag in die landen. Jarenlang zat er een sterke groei in de export naar China, maar ook die is voorbij.

Door de sluiting van de slachterij in Saeby raken 800 mensen hun werk kwijt. Tegelijk zijn op drie andere locaties (Horsens, Ringsted en Blans) 450 nieuwe mensen nodig in de komende zes maanden.

Meer toegevoegde waarde

De coöperatieve slachterij zegt te willen vasthouden aan de langetermijnstrategie onder de naam ‘Feeding the Future’. De beoogde groei moet niet komen uit grotere aantallen slachtingen, maar uit meer toegevoegde waarde, stelt Jais Valeur, CEO bij Danish Crown.

In het laatst bekendgemaakte boekjaar (2021-’22) boekte Danish Crown 10% meer omzet, vooral door hogere prijzen. De nettowinst was ongeveer stabiel op € 2,18 miljard, bij een omzet van € 64,2 miljard. Het concern slachtte dat jaar 13 miljoen varkens in Denemarken.

Activiteiten in Duitsland

Het aantal varkens in Denemarken is volgens het Deense statistiekbureau, StatBank Denmark, 11,5 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is 1,5 miljoen minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar en bijna 2 miljoen minder dan twee jaar geleden.

Eerder dit jaar maakte Danish Crown al bekend de activiteiten in Duitsland te stroomlijnen vanwege de krimpende markt. Een uitbenerij in Boizenburg bij Hamburg gaat dicht. In Duitsland heeft de Deense slachter een varkensslachterij en twee runderslachterijen. 800 medewerkers hangt ontslag boven het hoofd.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin