Skip to content

Danish Crown: sterkste halfjaar uit de historie

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Danish Crown heeft het sterkste halfjaar uit de historie van het bedrijf achter de rug. Dat heeft het Deense vleesconcern dinsdag gezegd bij de presentatie van de cijfers over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar 2019/20.

Het nettoresultaat kwam op € 188 miljoen: 46% hoger dan in dezelfde periode van het voorafgaande jaar. “We hebben een echt sterk halfjaar gehad met een breed gefundeerde vooruitgang op grond van een nog steeds goede afzet van varkensvlees in China, de verkoop van Tulip in Groot-Brittannië en niet op de laatste plaats een algemeen sterke performance in het concern”, aldus de in majeur getoonzette toelichting van CEO Jais Valeur. De omzet plust met 18% naar € 4,3 miljard, vooral dankzij de hogere prijzen van varkensvlees. Het operationele resultaat steeg met 43% naar € 235 miljoen.

Meer uitbetaald dan Europese concurrenten

De leden/leveranciers in het varkensvleessegment van het coöperatieve concern kregen gemiddeld per kilo € 1,84 per kilo. Dat is aanzienlijk (46%) meer dan in dezelfde periode van het vorige jaar, toen € 1,26 werd betaald. Uitgaande daarvan voldeed Danish Crown ruimschoots aan zijn doelstelling om minstens € 0,08 per kilogram meer uit te betalen dan zijn belangrijkste Europese concurrenten. “Onder het voorbehoud van een onveranderde nabetaling ligt de afrekening van Danish Crown voor de varkensleveranciers in het eerste halfjaar € 0,15 voor op de EU-index”, aldus het bedrijf.

Turbulente markt

Over het resterende boekjaar, dat op 30 september wordt afgesloten, is Danish Crown echter duidelijk minder enthousiast. Het rundvleessegment stond door het wegvallen van de horeca-afzet sowieso al onder druk door de coronacrisis en aan het eind van het eerste halfjaar kreeg ook het varkensvleessegment het zwaarder met tevens consequenties voor de notering. “De markt is turbulent en het zal de nodige inspanning en omschakelingsbereidheid vergen om daarin te navigeren”, waarschuwt topman Valeur.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin