Skip to content

Danish Crown ziet winst verdampen door hoge kosten

Slachterijcoöperatie Danish Crown ziet de winst dalen door hoge transport- en verpakkingskosten.

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

Slachterijcoöperatie Danish Crown ziet de winst dalen door hoge transport- en verpakkingskosten. Ook de vraag vanuit China stortte in waar het bedrijf last van heeft.

De omzet steeg met 3,6% naar € 4,02 miljard. Door de hoge kosten van verpakkingen en transport bleef er voor de winst na belastingen nog € 150 miljoen over, een daling ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Het bedrijf zegt dat de kosten voor energie, transport en verpakkingen met bijna een half miljard Deense kronen is gestegen.

CEO Jais Valeur zegt dat de uitdagingen nog niet voorbij zijn. Ook de boerderijen staan onder druk door de hoge voer- en energieprijzen. “Het is belangrijk dat we onze concurrentiepositie herstellen”, zegt Valeur. Ook de wegvallende vraag vanuit China zorgt ervoor dat de productiecapaciteit zich weer gaat richten op Europa, VS, Australië en Japan.

Plantaardige producten

In januari lanceerde Danish Crown zijn eerste grote productiereeks van plantaardige producten: Den Grønne Slagter. Hoeveel omzet het merk draaiende in het eerste kwartaal is niet uitgesplitst. Ook Sokolõw in Polen en KLS in Zweden hebben een sterk marktaandeel in plantaardig in beide landen. Danish Crown zegt dat in het najaar nieuwe producten zullen volgen bij beide merken.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin