Skip to content

Danone aangeklaagd voor gebruik plastic verpakkingen

Drie Franse milieuorganisaties hebben Danone aangeklaagd wegens het volgens hen overmatige gebruik van plastic verpakkingen.

Volgens de milieuorganisaties zou Danone overmatig veel plastic verpakkingen gebruiken voor zijn producten. - Foto: ANP premium

Volgens de milieuorganisaties zou Danone overmatig veel plastic verpakkingen gebruiken voor zijn producten. - Foto: ANP

Drie Franse milieuorganisaties hebben Danone aangeklaagd wegens het volgens hen overmatige gebruik van plastic verpakkingen.

De organisaties willen dat een rechter het voedingsbedrijf verplicht een ‘traject voor deplastificering’ op te stellen. Uiteindelijk zou het bedrijf helemaal geen plastic voor zijn verpakkingen meer mogen gebruiken.

De zaak is aangespannen door ClientEarth, Surfrider Foundation Europe en Zero Waste France. “We begrijpen best dat dit niet van de ene op de andere dag kan, maar het moet wel vandaag beginnen,” verklaart Antida Citores namens de coalitie van de drie organisaties. Zij baseren hun klacht op een wet uit 2017 die grote Franse ondernemingen verplicht ‘tot een respect voor de fundamentele mensenrechten en het milieu’.

Mogelijk meer rechtszaken tegen voedingsbedrijven

De drie organisaties hebben Danone voor het eerst benaderd in september, tegelijkertijd met enkele andere grote Franse voedingsbedrijven en supermarkten. Danone heeft daar volgens hen niet op gereageerd. Citores: “De dialoog met de andere ondernemingen loopt nog, we sluiten niet uit dat ze ook rekenschap af zullen moeten leggen voor de Franse justitie.”

Danone stelt in een reactie ‘zeer verrast te zijn’ over de actie: “Wij worden al lange tijd erkend als een pionier bij het aanpakken van de milieurisico’s. Er is ook een pakket aan acties om het gebruik van plastic terug te dringen door hergebruik, versterken van de recyclesector en ontwikkelen van alternatieve materialen.”

Lees ook: Franse wet stopt berg verpakkingsafval nog niet

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin