Danone niet te koop in Belgische supermarkten

26-08 | |
Danone niet te koop in Belgische supermarkten
Foto: ANP/Denis Charlet

In supermarkten en winkels van Delhaize en Lidl in België zijn voorlopig geen producten van Danone te koop. De winkelbedrijven weigeren de door Danone gevraagde verdere prijsverhogingen nog te accepteren.

Een woordvoerder van Delhaize stelt tegenover de Belgische media: “Leveranciers zijn dit jaar al vaker langsgekomen om prijsverhogingen te bespreken. We zijn niet blind voor de situatie en we gaan in dialoog met onze fabrikanten. Maar de prijsverhogingen die Danone voorstelt, weerspiegelen niet de realiteit.” Ook supermarktketen Aldi zou in conflict zijn met het Franse zuivelbedrijf maar zijn nog wel in gesprek. Danone laat zelf weten dat zij het betreuren de activiteiten bij sommige supermarkten te moet leerleggen en dat zij nog altijd in gesprek zijn met de desbetreffende supers.

Gevolg van inflatie

Danone heeft, net als alle andere foodfabrikanten, te kampen met sterk en snel stijgende prijzen van grondstoffen, energie, logistiek en andere posten. In de halfjaarberichten stellen de bedrijven steevast die verhogingen door te willen of zullen berekenen aan de afnemers. Maar die winkels willen op hun beurt de klanten toch zo goedkoop mogelijk bedienen waardoor de prijsonderhandelingen regelmatig spaak lopen.

Danone in Nederlandse schappen

In Nederland lijken er vooralsnog geen prijsconflicten te zijn. Desgevraagd laat Jumbo weten dat Danone producten nog goed beschikbaar zijn in de winkels. Ook Albert Heijn ziet de Belgische situatie niet te herkennen. Lidl Nederland laat weten, in tegenstelling tot de zuiderburen, geen Danone producten in het assortiment te hebben.

Medeauteur: Alieke Hilhorst

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer