Doorgaan naar artikel

Danone test Eco-score in Belgische winkels

Danone gaat het Eco-score label testen in winkels van het Belgische Colruyt. ‘Dit label vertelt je in een oogopslag hoe groot de impact van een product is op onze planeet. Zo maak jij in een handomdraai bewuste keuzes. En dat juichen wij bij Danone natuurlijk alleen maar toe!’ aldus de Belgische tak van het Franse concern.

Danone logo op de fabriek. Foto: ANP

Danone logo op de fabriek. Foto: ANP

Danone gaat het duurzaamheidslogo Eco-score testen in winkels van het Belgische Colruyt. ‘Dit label vertelt je in een oogopslag hoe groot de impact van een product is op onze planeet. Dat vergemakkelijkt het maken van een duurzame keuze’”, aldus de Belgische tak van het Franse concern.

De score bestaat uit twee delen: enerzijds reflecteert het de resultaten van de levenscyclusanalyse van een product (van boer tot bord) op basis van openbare gegevens die het Franse Agentschap voor Ecologische Transitie heeft gecontroleerd. Anderzijds bevat het aanvullende indicatoren volgens een puntensysteem, zoals de recycleerbaarheid van verpakkingen en de lokale herkomst van ingrediënten, legt Danone uit.

Fases van product

‘De Eco-score is wetenschappelijk onderbouwd, duidelijk, consumentvriendelijk en holistisch. Bovendien houdt het rekening met meer factoren dan slechts de koolstofuitstoot. Eco-score kijkt naar alle fases in het leven van een product, gaande van de herkomst van de ingrediënten, tot de productie en distributie en het einde van de levensduur.’

Het foodbedrijf concludeert: ‘Uiteraard valt er nog veel te leren over milieulabels. We zijn trots dat we deze methodologie samen met Colruyt testen om bij te leren en het nog beter te doen.’ Beter score lijkt moeilijk te worden: in de webshop van Colruyt blijken dat slechts drie producten niet Eco-score A hebben.

Colruyt Groep test al langer

Colruyt introduceerde al eerder Eco-score in de winkels met name op huismerken. Alle supermarkten die vallen onder Colruyt Groep (Boni, Boni Bio, Spar, Graindor en Colruyt) hebben producten in het assortiment met een Eco-score.

De Europese Unie heeft besloten dat er een verplicht en uniform duurzaamheidslogo komt op voedingsmiddelen. Vooralsnog is er nog geen ecolabel gekozen.

Lees ook: Niet wachten op EU: Nederland zet zich in voor eenduidig ecolabel

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin