Skip to content

Danone wil methaanemissie in zuivelketen terugdringen

Het Franse voedingsbedrijf Danone verwacht daardoor 1,2 miljoen ton CO2-equivalenten uit de versemelkketen te verwijderen.

Danone wil minder methaan uitstoten door onder meer samen te werken met melkveehouders die zuivel leveren. - Foto: Mark Pasveer premium

Danone wil minder methaan uitstoten door onder meer samen te werken met melkveehouders die zuivel leveren. - Foto: Mark Pasveer

Danone, een van de grootste zuivelproducenten ter wereld, wil de methaan-emissie in de versemelkketen tegen 2030 met 30% verminderen.

Het Franse voedingsbedrijf verwacht daardoor 1,2 miljoen ton CO2-equivalenten uit de keten te verwijderen. Danone wil dat onder meer bereiken door samen te werken met boeren om regeneratieve zuivelpraktijken in te voeren en innovatieve oplossingen uit te werken.

Danone stoot al 14% minder methaan uit

Het bedrijf heeft in de jaren 2018 tot 2020 de methaanemissies al met ongeveer 14% weten te reduceren. “Dat heeft directe voordelen voor het klimaat die de vermindering van CO2 niet op zichzelf kan bereiken, aldus klimaatorganisatie IPCC. Zuivelproductie van runderen is naar schatting goed voor 8% van de methaanemissie van de agrosector en veehouderij. Die vertegenwoordigen ongeveer 40% van de totale methaanemissie,” laat het bedrijf weten.

Samenwerken met andere bedrijven en overheden

Behalve de samenwerking met de boeren wil Danone dat ook doen met collega’s, overheden en het Environmental Defense Fund om innovatie op te schalen en financiële modellen verder te ontwikkelen.

Daarnaast wil Danone lobbyen bij regeringen voor een verbetering van het methaanbeleid en van dataverzameling en -rapportage, voor het subsidiëren van onderzoek. Ook wil het bedrijf boeren die overgaan op regeneratieve zuivelpraktijken ondersteunen.

Lees ook: FrieslandCampina en Danone realiseren samen CO2-reductie

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin