Dassen en Omtzigt willen strengere regels voor lobby

09-05-2022 | |
Dassen en Omtzigt (foto) stellen voor dat drie dagen na een nieuw lobbycontact hierover informatie moet worden opgenomen in een openbaar register. Foto: ANP
Dassen en Omtzigt (foto) stellen voor dat drie dagen na een nieuw lobbycontact hierover informatie moet worden opgenomen in een openbaar register. Foto: ANP

Een wettelijk registratiesysteem voor lobbyisten, een (langer) lobbyverbod voor oud-ministers en een functionaris die in de gaten houdt of de lobby-regels worden nageleefd.

Het zijn een aantal voorstellen van de Kamerleden Laurens Dassen van Volt en Pieter Omtzigt voor meer transparantie en integriteit in de politiek. Er is al een lobbyistenregister voor de Tweede Kamer, maar deze is verre van volledig en niet up-to-date. Zo staat Sjaak van der Tak, de huidige voorzitter van LTO Nederland op deze lijst als vertegenwoordiger van Glaskracht Nederland op de lijst. Dat is zijn vorige functie als tuinbouwvoorman, inmiddels is de organisatie van naam veranderd. Ook Marc Calon, de vorige LTO-voorzitter staat nog op deze lijst, als vertegenwoordiger van Agriterra.

Hoeveel lobbyisten er zijn, is dus niet bekend. Dassen en Omtzigt stellen voor dat drie dagen na een nieuw lobbycontact hierover informatie moet worden opgenomen in een openbaar register. Daarin moet onder andere komen te staan over welke onderwerpen worden gesproken, wat de lobbyist betaald krijgt en met welke ambtenaren contact is gelegd.

Helma Lodders

De voorstellen zijn mede naar aanleiding van een aantal voorvallen met oud-politici die na hun baan in politiek Den Haag een paar straten verderop een baan in de belangenbehartiging aannamen. Een voorbeeld uit de landbouw is Helma Lodders, die tot de vorige verkiezingen namens de VVD het woord voerde in het landbouwdossier, maar nu voorzitter is van Vee&Logistiek en lobbyist is voor de veetransporteurs. Eerder kregen oud-Kamerleden een pas waarmee ze toegang tot de Tweede Kamer bleven hebben, maar deze ‘lobbypas’ wordt nu afgeschaft.

‘Afkoelperiode’

Het lobbyverbod zou zowel voor bewindslieden als hun politieke assistenten en mogelijk ook hoge ambtenaren gaan gelden voor een periode van twee jaar. De initiatiefnemers noemen het een ‘afkoelperiode’, waarin de ex-bewindslieden ook niet voor een bedrijf mogen werken die opdrachten voor hetzelfde ministerie uitvoert.

Deze en meer voorstellen moeten ervoor zorgen voor meer transparantie en integriteit in het landsbestuur. “Om het vertrouwen in de rechtsstaat en de democratie te waarborgen, moet de integriteit van bewindspersonen en topambtenaren boven elke twijfel verheven zijn. Dit is in het belang van de samenleving, de Kamer en de bewindspersonen zelf,” aldus Dassen en Omtzigt.

van Rooijen


Beheer