DCA Beursprijs 2.0 krijgt er weer 5 cent bij

28-02-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De DCA Beursprijs 2.0 gaat met 5 cent omhoog naar €1,92 per kilo geslacht gewicht. Het is de vierde week op rij dat de varkensprijs een stapje omhoog maakt. In totaal heeft de varkensprijs in een maand tijd nu 19 cent per kilo geplust.

De prijsstijging volgt op eerdere prijsverhogingen in Duitsland deze week. Daar gingen de prijzen met 6 cent omhoog. Dat is niet zo zeer het gevolg van een vlotte vleeshandel, maar het krappe aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens zorgt ervoor dat de prijzen stijgen. Door (tijdelijke) logistieke problemen overzee, in het bijzonder stagnatie van het werk in de havens van China, lopen in Europa de vrieshuizen versneld vol met varkensvlees.

Positieve stemming Teleporc

In Duitsland moeten slachterijen nog altijd knokken om de varkens bij elkaar te krijgen. Dat was ook goed terug te zien in de ontwikkelingen op de internetveiling Teleporc. Er werd vrijdagochtend driftig geboden op de varkens. Uiteindelijk werden alle dieren verkocht. De prijs? Die ging met 2 cent omhoog naar €2,11 per kilo geslacht gewicht. Dat is voor zover bekend het hoogste prijsniveau ooit op de Teleporc-veiling.

Ruimte voor hogere prijs blijft

Door die prijsstijging is het verschil met de leidende Duitse varkensprijzen, waaronder de Vereinigungspreis opgelopen tot 9 cent. Het is nog de vraag of de prijs ook de internetveiling van aanstaande dinsdag stand kan houden, maar dat de slachterijen momenteel bereid zijn flink in de buidel te tasten voor de varkens is duidelijk. Momenteel hanteren de slachterijen Tönnies en Vion Duitsland een prijs van €2,02 per kilo geslacht gewicht.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer