DCA Beursprijs 2.0 levert 7 cent in

03-01-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Het goede gevoel van eind 2019 is als sneeuw voor de zon verdwenen in de varkensmarkt.

De DCA Beursprijs 2.0 begint het nieuwe jaar met een prijsdaling. De varkensprijs daalt met 7 cent naar € 1,80 per kilo geslacht gewicht. De prijsdaling komt niet helemaal uit de lucht vallen, want in de voorbije dagen werd al gespeculeerd over een lagere varkensprijs.

De druk op varkensprijzen in Europa neemt namelijk toe. Dat heeft alles te maken met het hoge prijsniveau op de vleesmarkt. Inkopers trappen hard op de rem, omdat ze niet meer bereid zijn de bedragen die ze richting de feestdagen moesten betalen op te brengen. Nu in de luwte na de feestdagen de vraag een stuk lager is en eerst bestaande voorraden worden aangesproken, gaat de prijsdruk de andere kant op.

De toenemende druk is ook in Duitsland merkbaar. Daar spreken slachthuizen over een prijs van € 1,85 per kilo. Dat is een dubbeltje minder dan het huidige prijsniveau. Mocht die prijsdaling er daadwerkelijk komen, dan ligt de notering weer op het niveau waarop het in de nazomer en de herfst dertien weken roerloos stond.

Hoewel de verwachte prijsdaling er nog niet eens is, is het volgens marktdeelnemers wel duidelijk dat het een tijdelijke dip is: de voorruitzichten voor 2020 zijn helemaal niet slecht. Omdat de vraag naar volume vanuit Azië zo groot is, zal de markt herstellen. Alleen wordt nu een nieuw prijsevenwicht gezocht.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer