DCA verhoogt Beursprijs varkens met € 0,10

Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De varkensmarkt is uit de dip; de varkensnoteringen verhogen wekelijks met steeds grotere cijfers. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt naar € 1,43 per kilo.

In navolging van de Duitse varkensmarkt waar het aanbod merkbaar krapper wordt verhoogt DCA zijn Beursprijs volgende week van € 1,33 naar € 1,43.

Datzelfde dubbeltje verhoogt de Duitse varkensmarkt deze week, wat de Vereinigungspreis op € 1,40 per kilo geslacht gewicht bracht.

En afgeleid van de Duitse varkensbeurs Teleporc is dat niet de laatste prijsverhoging. De varkensveiling is een graadmeter voor de stemming op de Duitse markt. Die maakte een vliegende start, na bijna een half jaar stilgelegen te hebben. Waar de voorsprong van de online varkensveiling bij een vlakke markt € 0,05 per kilo bedraagt, wist de gemiddelde prijs daar dinsdag 2 maart maar liefst € 0,17 bovenuit te stijgen. En ondanks dat de Duitse varkensprijs van € 1,30 naar € 1,40 per kilo geslacht gewicht steeg, bleef de voorsprong op de vrijdagveiling bijna gehandhaafd doordat de gemiddelde veilingprijs naar € 1,56 per kilo steeg.

Het vlotte verloop van de veiling en de gerealiseerde prijzen deze week, geven ook aan dat de toonaangevende Duitse noteringen nog volop ruimte hebben om verder te stijgen.

En dat heeft weer een sterk opdrijvend effect voor de varkensprijs in ons land. De Duitse markt heeft de afgelopen 3 weken € 0,21 per kilo slachtgewicht bijgeboekt, terwijl de Nederlandse varkensmarkt in die periode € 0,12 per kilo bijschreef.

Varkensoverschot slinkt

RVO.nl registreerde, na de dip door het slachtinfarct in week 11, vorige week 341.341 slachtingen. Dat is het hoogste aantal dit jaar. Daardoor slinkt ook in ons land het overschot. En doordat de druk van de ketel is, hebben varkenshouders minder haast om te verkopen. Het is een logisch gevolg dat de handelaren die de DCA Beursprijs samenstellen ook voor een flinke prijsverhoging kiezen. De DCA Beursprijs 2.0 voor week 10 stijgt 10 cent naar € 1,43 per kilo. De prijs voor levende varkens gaat met 8 cent omhoog naar € 1,08 per kilo.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.