De Beste Wensen …

Heijdra
Anita Heijdra Vleesveehouder
Foto: Canva -
Foto: Canva

Wat hangt er ons nog meer boven het hoofd naast de problemen rondom stikstof?

Zoals gebruikelijk wenst iedereen elkaar, ook dit nieuwe jaar, veel gezondheid, geluk en voorspoed toe. Noem me pessimist, maar ik heb dit jaar veel moeite met alle beste wensen. Ze zijn ongetwijfeld goedbedoeld, maar wat kunnen we ermee?

Stikstofcrisis

Aan het begin van 2019 (het stikstof-jaar) wenste iedereen elkaar ook het allerbeste toe en aan het begin van 2015 (het fosfaatplichten-jaar) ook. Evenals in 2001, het MKZ-jaar, waarvan velen nog steeds de gevolgen ervaren. Bijna geen enkele agrarisch ondernemer is anno 2020 nog zeker over langetermijninvesteringen. Want wat hangt ons nog meer boven het hoofd en wat zullen beleidsmakers besluiten waardoor een werkelijkheid zomaar onwerkelijk kan worden?

Voor de bouwsector is de stikstofcrisis pas erg

Crisis in de bouwsector

Natuurlijk hebben ook ondernemers in andere sectoren hiermee te maken. Daarbij voelt ieder z’n eigen leed het sterkst. Toch was ik zeer verbaasd over de uitspraak van een lid van de Raad van Commissarissen van een bank. Tijdens een bijeenkomst zei hij letterlijk tegen mij “voor de bouwsector is de stikstofcrisis pas erg, want zij hebben het niet zien aankomen.” Dit deed me beseffen dat bijna niemand aanvoelt hoezeer het onrecht zich heeft ingekapseld in onze boerengezinnen en -bedrijven. Als het je niet persoonlijk aangaat, is het bijna niet te bevatten.

Verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen

Jaar van de waarheid

Dit besef is wat mij betreft cruciaal bij de organisatie van vervolgacties. De sympathie zal behouden moeten blijven door begrip over ons lot. Ik vind het erg lastig om uit te leggen waarom we het al meer dan 20 jaar zover hebben laten komen. Daardoor is onze onvrede te gecompliceerd geworden om nog op 1 spandoek te passen of in een paar minuten in een talkshow te kunnen uitleggen. Toch moeten we dat blijven proberen en daarbij 1 geluid laten horen.

2020 wordt het jaar van de waarheid. Hoe groot het verschil is tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, gaat dit jaar uitwijzen. Er zit niets anders op dan te blijven vertrouwen op een gezond, gelukkig én voorspoedig nieuwjaar. Dat wens ik u dan ook van harte toe!Beheer