De Braziliaanse boer kan weer lachen

11-09-2020 | Laatste update op 09-03 | |
Op dit moment is al 55% van de volgende sojaoogst, die nog niet eens is geplant, op voorhand verkocht aan internationale kopers. Foto: ANP
Op dit moment is al 55% van de volgende Braziliaanse sojaoogst, die nog niet eens is geplant, op voorhand verkocht aan internationale kopers. Foto: ANP

De koophonger van China voor voedingsmiddelen leverde de Braziliaanse agribusiness in de eerste zes maanden van dit jaar al meer dan US$ 24 miljard op. Een stijging van bijna 40% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De opsteker voor de agribusiness wordt naast de koophonger van China versterkt door een goede oogst en vooral door de devaluatie van de Braziliaanse munt, de reaal, met bijna 40% in de afgelopen twaalf maanden. China besloot strategische voedselvoorraden aan te leggen, nadat het land het risico had gevoeld dat meer dan een miljard mensen zonder voedsel zouden komen te zitten door het coronavirus en de handelsoorlog met de Verenigde Staten. China probeert ook de productie van varkensvlees, een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen, te herstellen na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) en de ruiming van meer dan 200 miljoen varkens.

Soja

Van januari tot juli exporteerde Brazilië 50,5 miljoen ton soja naar China, een volume dat 32% hoger ligt dan in dezelfde periode van 2019, zegt Wagner Ikeda, analist bij Rabobank Brasil. Op dit moment is al 55% van de volgende sojaoogst, die nog niet eens is geplant, op voorhand verkocht aan internationale kopers, zegt de president van Aprosoja. In normale tijden zou de voorverkoop nu tussen de 20 en 25% liggen. De sterke aankoop uit China leidde tot een ongebruikelijke situatie: Brazilië, ’s werelds grootste sojabonenproducent, moest soja importeren. Dit jaar importeerde Brazilië al 400 duizend ton soja, vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de Braziliaanse Vereniging van Sojaproducenten (Aprosoja) is dit een poging van de sojaverwerkende industrie om de prijs, die afgelopen donderdag steeg naar € 335 per ton, te verlagen.

Vlees

De prijs van rundvlees steeg van € 1.070 per ton in mei naar € 1.263 per ton, de hoogste waarde in meer dan twintig jaar. Volgens Wagner Yanaguizawa, analist bij Rabobank, is het de grote vraag vanuit China dat de prijs opdreef. Tot nu toe was China goed voor 49% van het door Brazilië geëxporteerde volume varkensvlees, 41% van het rundvlees en 17% van de kip. In de maand augustus bedroeg de export van vers en verwerkt rundvlees 191.000 ton met een waarde van € 678 miljoen (MDIC). Voor het hele jaar staat de teller nu op 1,3 miljoen ton, 12% meer in volume en 23% meer in waarde dan in dezelfde periode vorig jaar. De op de export gerichte producenten hebben goede marges door de devaluatie van de reaal.

Consument de dupe

Het grote succes van de export maakt het leven voor de Braziliaanse consument extra duur. Vlees is nu zo duur dat de consumptie afneemt. Dat geldt ook voor de consumentenprijzen van varkensvlees, kip en sojaolie. Zelfs rijst, het basisvoedsel, is voor velen nu bijna onbetaalbaar. De regering wil om die pijn te verlichten de importheffing van 12% op rijst tijdelijk opheffen.

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteur
Meer over


Beheer