De EU moet doorpakken met Crispr-Cas

29-12-2021 | |
Markus
Jesse Markus adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living
Foto: Canva
Foto: Canva

De Europese Unie zet grote stappen in de herbeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens EU-wetgeving moet een werkzame stof voor deze middelen afhankelijk van hun classificatie elke zeven, tien of vijftien jaar worden beoordeeld op veiligheid en milieu-impact. In de afgelopen drie jaar zijn circa 150 stoffen beoordeeld en is zo’n 70% afgevallen.

De EU zet te grote stappen, stelt Jolande Wijsmuller, specialist bij Bayer, in een recent artikel in de vakpers. Zo is volgens haar over vier jaar nog maar de helft van de beschikbare chemische actieve stoffen over. Dit kan gevaarlijk zijn voor de voedselproductie en de voedselzekerheid in de EU. Gewassen zijn onvoldoende resistent en er zijn onvoldoende biologische en laagrisicomiddelen van natuurlijke oorsprong beschikbaar.

Gentechniek Crispr-Cas

Voor dit doemscenario bestaat een bekende oplossing: Crispr-Cas of cisgenese. Deze gentechniek maakt het mogelijk om erfelijk materiaal van bijvoorbeeld cellen of planten te veranderen, of hieraan nieuwe genetische informatie toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld gewassen resistenter maken tegen extreme weersomstandigheden, ziekten en plagen. Hierdoor zijn ook minder gewasbeschermingsmiddelen nodig, vandaar dat Crispr-Cas een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzaming van de voedselketen.

Boeren kunnen gewassen nu al niet meer voldoende beschermen

De bal ligt nu bij de Europese politiek. Begin deze maand werd bekend dat Renew Europe – de coalitie van liberale partijen in het Europese Parlement – het gebruik van gentechnieken zoals Crispr-Cas voor veredeling willen toestaan. Hopelijk volgen meer partijen zodat de wet- en regelgeving eindelijk wordt gemoderniseerd. Volgens belangenvereniging HollandBio gebeurt dit pas in 2023. De Europese politieke molens malen traag, in tegenstelling tot de daadkracht van de beoordelaars van de EU, die het assortiment gewasbeschermingsmiddelen al te driest uitdunnen. Veel boeren kunnen hun gewassen nu al niet meer voldoende beschermen en kunnen niet tot 2023 wachten. Politieke daadkracht is nodig. Hopelijk inspireert Renew Europe de Europese politiek tot een versneld proces om Crispr-Cas toe te staan.Beheer