Skip to content

De Groene Weg zet eerste stap in België

De eerste biologische varkens uit België zijn bij De Groene Weg geslacht.

Updated on:
Nieuws
Food
De Groene Weg heeft de eerste biologische varkens uit België ontvangen. - Foto: Ronald Hissink premium

De Groene Weg heeft de eerste biologische varkens uit België ontvangen. - Foto: Ronald Hissink

De eerste biologische varkens uit België zijn bij De Groene Weg geslacht. Hiermee is de dochteronderneming van de Vion Food Group begonnen met het opbouwen van een biologische varkensketen in België, net zoals tijdens de start in Nederland meer dan 40 jaar geleden.

De eerste biologische varkens uit België zijn afkomstig van varkenshouder Nico Vandendriessche uit Wallonië. Vandendriessche houdt 130 zeugen op een gesloten bedrijf en gaat naar verwachting ongeveer 3.000 varkens per jaar leveren aan De Groene Weg.

Slacht in België

Deze eerste Belgische varkens zijn geslacht bij de Vion-slachterij in Apeldoorn. Het varkensvlees uit België wordt apart gehouden van het andere vlees. De Groene Weg streeft ernaar de varkens in de toekomst in België te laten slachten. Dit om de transportduur zo kort mogelijk te houden. Hiervoor wil de producent van biologisch vlees een samenwerking aangaan met een slachterij in België. De verwerking blijft daarentegen voorlopig wel in Nederland.

Verwaarden in België

De vraag naar biologisch vlees groeit ook in België, laat een woordvoerder van De Groene Weg weten. De Groene Weg speelt op deze vraag in met het opbouwen van een keten voor de biologische markt. Een deel van het vlees uit België wordt momenteel nog afgezet in Nederland. Maar in de toekomst streeft De Groene Weg er naar om een zo groot mogelijk deel van het vlees in België te verwaarden.

Soortgelijke keten in Duitsland

Ook in Duitsland wil De Groene Weg een soortgelijke keten opstarten. Een woordvoerder geeft echter aan dat het proces veel tijd kost. Omschakelen is een stap die niet makkelijk en snel wordt gezet. Toch is de woordvoerder tevreden met de stappen die in Duitsland worden genomen. De Groene Weg hoopt hier op korte termijn meer nieuws over naar buiten te brengen.

Nederlandse biologische actieplan

Momenteel leveren in Nederland zo’n 110 biologische varkenshouders in totaal zo’n 2.300 varkens per week. Het aantal geleverde varkens groeit volgens De Groene Weg jaarlijks met zo’n 5.000 tot 10.000 stuks. Wat Nederland betreft verwacht de onderneming veel van het Nederlandse actieplan om de biologische sector te laten groeien. Dit plan wordt naar verwachting in september door het ministerie van Landbouw gepresenteerd.

Snel delen

Afbeelding
Daphne Pellegrom

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin