De Heus heeft Coppens nodig voor groei

21-07-2021 | |
De Heus zocht naar extra productiecapaciteit. Foto: Bert Jansen
De Heus zocht naar extra productiecapaciteit. Foto: Bert Jansen

De Heus heeft de overgenomen fabriek van Coppens nodig om de productiegroei een plek te kunnen geven én om flexibeler te produceren voor het toenemend aantal ketenconcepten.

Met de overname van Coppens groeit het aantal fabrieken van De Heus in Nederland naar tien. Een stap die nodig is om de groei van De Heus mogelijk te maken, zo stelt een woordvoerder van het bedrijf. Opvallend, want de mengvoerafzet in Nederland is al jaren dalend. Volgens de woordvoerder van De Heus ‘groeit het bedrijf in een uitdagende markt in alle diersectoren’ en zit de productie in de negen locaties tegen de grenzen van de capaciteit aan. Daarom zocht het voerbedrijf naar extra productiecapaciteit.

Ketenconcepten

Daarnaast moet de overname zorgen voor meer flexibiliteit in de productie voor ketenconcepten. Of dat dan betekent dat de fabriek van Coppens gebruikt gaat worden voor één bepaald ketenconcept en andere fabrieken van De Heus voor andere ketenconcepten? Dat is niet uit te sluiten, zo stelt de woordvoerder. “We hebben daar nu in ieder geval meer mogelijkheden voor.”

Er komen steeds meer verschillende concepten naast elkaar te bestaan. Ketenconcepten spelen in de mengvoersector, net als in de rest van de keten, een steeds grotere rol. Sinds vorig jaar heeft De Heus bijvoorbeeld een samenwerking met pluimveeslachterij 2 Sisters Storteboom en is daarmee exclusieve voerleverancier voor alle vleeskuikenconcepten van Storteboom geworden.

Vleeskuikensector

Coppens produceert vleeskuiken- en varkensvoer. Door de overname wordt weer een kleinere producent van vleeskuikenvoer overgenomen door één van de grote drie, ForFarmers, Agrifirm en De Heus, in Nederland. Hetzelfde gebeurde eind vorig jaar met de overname van De Hoop Mengvoeders door ForFarmers. Beide bedrijven zagen in het licht van de vele ketenvormingen en -samenwerkingen in de pluimveeketen meerwaarde in één organisatie. De zegsman van De Heus noemt de overname niet per se een strategische stap om groter te worden in de vleeskuikensector.

Klik tussen De Heus en Coppens

Coppens is, net als De Heus een familiebedrijf. De huidige eigenaren zijn Theo en Fred Coppens, maar er stond geen opvolging klaar om het bedrijf ‘naar een volgende fase te brengen’. Dat heeft de familie doen besluiten het bedrijf van de hand te doen. De woordvoerder van De Heus stelt dat er ongetwijfeld meerdere kandidaten zijn geweest, maar dat de klik tussen de beide familiebedrijven er was. Ook Coppens groeide in de huidige dalende markt.

Daarnaast speelde voor De Heus mee dat het een moderne fabriek is, een professioneel bedrijf dat ‘uitstekend geleid’ wordt. Algemeen directeur van Coppens Hendrik de Vor blijft de leiding hebben en zal ook de integratie van de twee bedrijven aansturen. De 75 medewerkers van Coppens blijven in dienst. In de komende periode zal de naam Coppens nog gewoon gebruikt blijven worden, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat de naam van De Heus gebruikt gaat worden.

Kloosterman


Beheer