De Heus neemt diervoertak van partnerbedrijf in Vietnam over

05-11-2021 | |
Een productielocatie van Masan in Vietnam. - Foto: De Heus
Een productielocatie van Masan in Vietnam. - Foto: De Heus

Voerfabrikant De Heus neemt de diervoeractiviteiten van het Vietnamese bedrijf Masan volledig over.

De Heus Vietnam heeft daarvoor een overeenkomst getekend met het bedrijf. Volgens De Heus komt de overname voort uit de strategische samenwerking tussen beide bedrijven die medio september dit jaar is aangegaan. De overname heeft betrekking op 13 diervoerfabrieken en een premixfabriek. De gezamenlijke productiecapaciteit van de overgenomen fabrieken is circa 4 miljoen ton. Ter vergelijking: in 2020 bedroeg de totale Nederlandse mengvoerafzet 11,75 miljoen ton volgens cijfers van brancheorganisatie Nevedi. Sinds 2017 daalt in Nederland de afzet van mengvoer, de piek lag in 2017 op 12,6 miljoen ton.

Levering varkens en diervoer

Als onderdeel van de overeenkomst zijn De Heus en Masan meerdere langetermijncontracten overeengekomen voor de levering van varkens en diervoer door De Heus aan Masan. Volgens De Heus biedt deze stap ‘beide bedrijven de ruimte om zich te focussen op die onderdelen in de voedselketen waar zij de meeste waarde kunnen toevoegen en elkaar kunnen versterken.’

De Heus wil in Vietnam een sterke ketenpartner zijn. De overname van Masan’s diervoederactiviteiten onderstreept voor De Heus die ambitie om zich als ketenpartner verder te focussen op het aanbieden van hoogwaardige diervoederproducten, genetica en managementoplossingen in de Vietnamese markt.

De combinatie van de activiteiten van De Heus en Masan wordt het grootste diervoederbedrijf op de onafhankelijke Vietnamese diervoedermarkt.

Reeks overnames

De overname in Vietnam is de zoveelste in een reeks van overnames door De Heus. In juli werd Coppens Diervoeders overgenomen. Eerder dit jaar werd de overname van het Poolse mengvoerbedrijf Golpasz afgerond. Ketenspeler is De Heus ook in Nederland, bijvoorbeeld als exclusieve voerleverancier voor kipconcepten van pluimveeslachterij 2 Sisters Storteboom.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer