De Heus neemt pluimveeslachter Van Miert over

28-01-2021 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Koninklijke De Heus neemt de pluimveeslachterijen van Van Miert in Breukelen en in Hunsel (Slachterij Miekie) over.

Beide bedrijven werkten al intensief samen. De voerleverancier in Ede verzorgde al jaren een groot gedeelte van de aangeleverde kuikens voor Van Miert. De pluimveeslachterij is met een capaciteit van 850.000 kuikens per week een middelgrote speler op de Nederlandse vleeskuikenmarkt, die totaal 10 miljoen slachtingen per week telt.

Rode cijfers bij slachterijen

Het is opvallend dat een voerleverancier zijn bedrijfsactiviteiten uitbreidt met het verwerven van een pluimveeslachterij. Zeker nu door corona een deel van de export en de afzet naar de horeca is weggevallen. Slachterijen klagen over slechte verdiensten en rode cijfers. Dat recent de slachterij van Frisia is gesloten en dat pluimveeslachterij GPS onlangs failliet ging, bewijzen dat het in deze turbulente coronaperiode – met het wegvallen van de vraag – lastig is om geld te verdienen met het slachten van vleeskuikens.

Wegvallen slachtcapaciteit slecht voor vitaliteit sector

Het wegvallen van meer slachtcapaciteit komt de vitaliteit van de sector echter niet ten goede. Doordat meer pluimveehouders kozen voor traaggroeiende kuikens nam het aanbod van reguliere kippen af. Voor het faillissement van GPS was daardoor de slachtcapaciteit groter dan het aantal beschikbare kuikens.

Ook in tijden van moeizamere afzet bleven slachterijen graag kippen kopen om hun productiekosten laag te houden door de efficiëntie van hun bedrijven te optimaliseren. Met het faillissement van GPS veranderden de marktverhoudingen, en door de coronacrisis viel de vraag naar kuikens in bepaalde segmenten weg.

Overname wekt geen verbazing in pluimveeslachtwereld

In de pluimveeslachtwereld wordt niet raar opgekeken van de overname. Nog geen jaar geleden werd bekend dat YMBA, het moederbedrijf achter pluimveeslachterij Remkes, een aandeel in slachterij Van Miert had genomen. Remkes kreeg na het aangaan van de joint venture als eigenaar van slachterij GPS financieel flinke tegenwind. Met de overname is de continuïteit van het bedrijf Van Miert gewaarborgd en blijft het aantal slachthaken in Nederland behouden.

De Heus wil geen integratie bouwen

De Heus is een financieel draagkrachtig bedrijf dat al een belang heeft in Plukon (familie De Heus is medeaandeelhouder van Plukon) en als voerleverancier exclusieve samenwerking heeft in de concepten van 2 Sisters Storteboom. De Heus heeft echter absoluut geen aspiratie om de Van Drie van de vleeskuikenhouderij te worden, zo laat het bedrijf desgevraagd weten. De Heus geeft aan geen integratie te willen bouwen, maar Van Miert puur te hebben verworven omdat het wilde voorkomen dat er meer slachthaken van de Nederlandse markt zouden verdwijnen. Iets wat waarschijnlijk forse consequenties zou hebben voor de hele Nederlandse vleeskuikenketen, waaronder ook De Heus zelf.

Pluimveehouders merken weinig van overname

Hoewel Jerry van Miert het eigendom van zijn bedrijf overdraagt, blijft hij nog wel als directeur betrokken bij de organisatie. Pluimveehouders die leveren aan de slachterij zullen van de overname weinig merken volgens Van Miert in een schrijven aan zijn leveranciers. Het management blijft ongewijzigd, zowel de locatie in Breukelen als Hunsel blijven in bedrijf en bestaande afspraken worden gerespecteerd en gecontinueerd. Ook komt er geen verplichting voor pluimveehouders die aan Van Miert leveren om voer af te gaan nemen van De Heus.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur


Beheer