De hittegolf en het gevoel voor de koe

De hittegolf is gelukkig achter de rug. We kunnen er maar slecht tegen. Vooral als er geen wind staat en zelfs de schaduw van de bomen geen verkoeling meer brengt. Kortom, het is geen pretje voor mens en dier.

Vooral de dieren stonden volop in de schijnwerpers. Gevoed door de Partij voor de Dieren (PvdD) en Wakker Dier. Kamervragen over het vervoer van vee om hittestress te voorkomen. Ook vragen of er geen wet moet komen die boeren verplicht de weiden zo in te richten dat koeien, schapen en geiten altijd in de schaduw kunnen lopen en liggen. ‘Het dierenwelzijn is ernstig in gevaar als deze dieren in de felle zon buiten blijven’.

Deze acties van Wakker Dier en PvdD kregen veel publiciteit. Tranentrekkende verhalen over puffende schapen, zwaar ademende koeien en dorstige geiten. De hele sector wordt weer eens over één kam geschoren. Die arme dieren, alleen maar productiemiddel van de boer!

Stallen natspuiten en verneveling

Vergeten wordt dan wat boeren doen om het draaglijk te maken voor hun dieren. Koeien worden vaak overdag binnengehouden en gaan ’s nachts naar buiten. Nogal wat stallen worden natgespoten om de temperatuur binnen te verlagen. Vernuftige boeren hebben vernevelingsystemen bedacht om de koeien binnen koel te houden. Kortom, allemaal initiatieven, die Wakker Dier en de PvdD weten en zouden moeten toejuichen. Maar dat doen ze niet, in ieder geval blijven ze stil in de media.

Klagende dierenvrienden

Die besteden overigens best veel aandacht aan wat de boer doet voor zijn dieren. Jammer dat dan een enthousiaste boer in de fout gaat voor de radio. In een reportage hoorden we eerst de klagende dierenvrienden over de vreselijke situatie waarin de dieren van de megabedrijven – ja, zo noemen ze een gemiddelde boerderij – in de hitte verkeren. Ze zeggen het net niet, maar ze suggereren dat we dierenbeulen zijn.

Economisch verhaal

Dan krijgt een boer het woord. Hij vertelt enthousiast dat hij het dak van zijn stal nat spuit. De koeien moeten zo weinig mogelijk van de hitte merken. Want anders – en dan gaat hij in de fout – volgt er productieverlies. En ze moeten wel op de melk blijven. Daarom krijgen de koeien ook extra mineralen om pensverzuring te voorkomen. “We doen alles om de melkgift op peil te houden. Want anders kost het ons geld”, sluit hij af.

Niets over de koe, hoe die de hitte ervaart. Gewoon een economisch verhaal. Goed voor de koe, en daardoor ook voor de boer. Maar dat laatste blijft hangen.

Boer moet zichzelf beter verkopen

In schril contrast met de woordvoerders van de dierenbeschermers. Die benadrukken de zielige koeien in de hete zon, de boer zijn inspanning om de koeien op de melk te houden voor zijn inkomen. Het effect op de koe is bij de boer direct en beter, de publiciteit niet.

We moeten ons zelf beter verkopen. “Intelligenter”, zou premier Rutte zeggen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.