Doorgaan naar artikel

De kikkers zijn uit de kruiwagen

'Toegegeven, zoals het nu ging kon ook niet. FDF bepaalde de agenda door uit het stikstofoverleg weg te lopen'. - Foto: ANP

'Toegegeven, zoals het nu ging kon ook niet. FDF bepaalde de agenda door uit het stikstofoverleg weg te lopen'. - Foto: ANP

Jammer, maar helaas. Het kon niet uitblijven. LTO is uit het Landbouw Collectief gestapt. Ze willen wel samenwerken met de dertien dragers van het Collectief, maar dan met hetzelfde doel voor ogen en op verantwoorde wijze.

Maar dat betekent niets. Het Landbouw Collectief is een noodverband, geen organisatie. Die is gedoemd te verdwijnen als het draagvlak wegvalt. En dat is zo, nu de LTO ze laat vallen.

Een aantal weken geleden schreef ik al dat ik vreesde dat de kikkers uit de kruiwagen van het Landbouw Collectief zouden springen. Ik hoopte dat voorzitter Aalt Dijkhuizen de boel bijelkaar zou kunnen houden. Dat werd mij niet in dank afgenomen. Volgens de reacties was het een schijtverhaal, Libellewaardig en zo zou ik nog even door kunnen gaan.

Ik doe dat niet. Ik vind het veel te jammer dat de bom is gebarsten. Samen de belangen van een krimpende groep boeren behartigen is veel beter dan apart. En dat gaan we nu weer doen.

Ik denk dat Schouten en Rutte in een deuk lagen, toen ze in hun limousines naar huis werden gereden

Toegegeven, zoals het nu ging kon ook niet. FDF bepaalde de agenda door uit het stikstofoverleg weg te lopen. Ik denk dat Schouten en Rutte in een deuk lagen, toen ze in hun limousines naar huis werden gereden. Het Collectief had zichzelf buitenspel gezet, en dus hadden ze de handen vrij op hun eigen plan te trekken.

Dat hebben ze gedaan. Hun stikstofplannen zijn aangenomen door de Tweede Kamer en de uitvoering is begonnen. En wij, degenen die het aangaat, staan achter het hek van de democratie te schreeuwen dat de plannen niet deugen. Zoals zaterdag het gekortwiekte Landbouw Collectief in een persbericht over de voermaatregelen. Maar dat levert niets op. FDF heeft in Brabant met actievoeren wat bereikt. Met het Landbouw Collectief niets.

Terugtrekken LTO

Daarom begrijp ik heel goed dat de LTO zich teruggetrokken heeft. Als de van oorsprong leidende landbouworganisatie met veel leden kun je niet klakkeloos doen wat FDF wil. Dan moet je wel afscheid nemen. Anders ben je als organisatie geen knip voor de neus waard.

Zeg ik nu dat Calon de kar moet trekken in het verder overleg met het ministerie? Zeker niet. U heeft kunnen lezen dat ik weinig waardering heb voor deze voorzitter, die geen leiding geeft in tijden van crisis. In februari schreef ik dat hij het beste de eer aan zichzelf kan houden en op kan stappen.

De nieuwe man of vrouw kan dan de gebroken draad weer oppakken

Daarom hoop ik op vervanging van Calon door de LTO-leden. De nieuwe man of vrouw kan dan de gebroken draad weer oppakken. Voor overleg met de overheid. Voor FDF blijft er dan de ondersteunende rol van actievoerder.

Dan kunnen we samen wat bereiken.

Snel delen

Afbeelding
Vergaderboer

Columnist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin