Doorgaan naar artikel

Northern Wonder: boonloze koffie zonder tropische grondstoffen

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
David Klingen, Nothern Wonder premium

Het bedrijf van oprichter en eigenaar David Klingen, Nothern Wonder, heeft een wereldprimeur: de eerste koffie zonder koffiebonen. Hiermee willen ze voldoen aan de toenemende vraag naar koffie, zonder dat hier ontbossing voor nodig is. - Foto: Lieke Vermeulen

De vraag naar koffie neemt wereldwijd toe. De start-up Northern Wonder wil ervoor zorgen dat die toegenomen vraag niet bijdraagt aan het kappen van regenwoud. CEO David Klingen ontwikkelde in samenwerking met onder anderen Wageningen University & Research (WUR) een boonloze koffie. “Dit is het begin. Net als in het vleesvervangersegement moet ons product ook steeds verder ontwikkelen. Onze koffie wordt steeds koffie-achtiger.”

Wereldprimeur met boonloze koffie

De telefoon staat roodgloeiend bij ondernemer David Klingen. Niet heel gek. Hij zegt een wereldprimeur te hebben: de eerste boonloze koffie. Twee jaar geleden begon zijn bedrijf Northern Wonder met de ontwikkeling van koffie zonder tropische grondstoffen. Na veel experimenteren en proeven hebben zij nu een filtermaling en koffiecups geschikt voor Nespresso-machines ontwikkeld. De koffie bestaat onder andere uit kikkererwt, lupinebonen, zwarte bes en wat natuurlijke smaakstoffen.

De koffie van Northern Wonder bestaat onder andere uit lupinebonen, kikkererwt en zwarte bes. - Foto: Northern Wonder
De koffie van Northern Wonder bestaat onder andere uit lupinebonen, kikkererwt en zwarte bes. – Foto: Northern Wonder

“De smaak van koffie bestaat uit verschillende bouwstenen”, legt Klingen uit. “Die smaak en geur nabootsen was ons doel. Net als bij een vleesvervanger proberen wij het echte product na te maken, maar dan op een duurzamere manier. De koffie-industrie loopt over. Er is veel vraag naar het drankje en dat wordt alleen maar meer. In India en China drinken steeds meer consumenten koffie en dat groeit gestaag door. Als zij in dezelfde mate gaan consumeren als in West-Europa, komt er een groot tekort. Dat wordt nu opgelost door meer plantages aan te leggen. Hiervoor worden grote delen regenwoud gekapt.”

Daarom is de doelstelling van Northern Wonder niet om lokale ingrediënten te gebruiken, maar juist niet-tropische grondstoffen. “Er zijn ingrediënten die we van dichtbij halen, maar onze kikkererwten komen bijvoorbeeld uit Turkije.”

Ontbossing tegengaan

De boonloze koffie is duurzamer dan de reguliere variant. Klingen: “Onze koffie heeft een veel kleinere klimaatvoetafdruk dan gangbare koffie. Dat komt omdat wij ingrediënten gebruiken met een lagere impact op de planeet. Daarnaast gebruiken wij voor onze producten veel minder water en land. Daarbij komt ook de hoeveelheid regenwoud die níet gekapt hoeft te worden voor deze koffie.” De Nederlandse consument draagt per inwoner, volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij aan de kap van 18 m2 bos per jaar.

Niks tegen regulier geteelde koffie">Northern WonderNiks tegen regulier geteelde koffie

Klingen benadrukt dat hij niks tegen de regulier geteelde koffie heeft. Zolang hier sprake is van eerlijk verkregen land en goede lonen voor de boeren. “De vraag gaat enorm toenemen. Northern Wonder-koffie beantwoordt die vraag én maakt van echte koffie weer een luxe product. Dit hoeft zeker niet ten koste te gaan van de koffieboeren in Zuid-Amerika. Ik zie het zo: wijnboeren kunnen in kastelen wonen omdat consumenten veel betalen voor hun eindproduct. Ik hoop dat koffieboeren ook in kastelen kunnen gaan wonen omdat er een goede prijs betaald gaat worden voor echte koffie.”

Smaak verbeteren

Er is nog een lange weg te gaan voor de boonloze koffie. Hoewel het in twee jaar een vliegende start heeft gemaakt, erkent Klingen ook dat dit nog lang niet het eindproduct is. “De koffie moet steeds meer toegroeien naar de smaak en geur van koffie. Ik vergelijk het met de vleesvervangers, die hebben ook een ontwikkeling van vijf tot tien jaar nodig gehad om te komen waar ze nu zijn. Daar worden producten ook steeds vleziger: betere structuren, smaken en mondgevoel.”

Supermarktschap

De filtermaling en koffiecups zijn voor nu alleen te verkrijgen via de webshop van Northern Wonder. Het bedrijf wil inzicht vergaren in zijn klanten en ook de ervaringen peilen. Klingen sluit zeker niet uit dat de koffie daarna in het supermarktschap te vinden zal zijn. “Naast de gewone koffie, want wij willen geen aparte categorie starten voor onze koffie. In principe bootsen wij de koffie-ervaring na, maar dan zonder ontbossing. Consumenten kunnen hun bakje koffie op precies dezelfde manier zetten, want koffie zetten is wat ons betreft een ritueel. Dat kan nu met de filtermaling en koffiecups die wij hebben ontwikkeld. Het is volgens mij belangrijk om het voor de consument zo makkelijk mogelijk te maken om over te stappen op iets nieuws.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin