Doorgaan naar artikel

De landbouw is failliet

D66 Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot tijdens een debat. - Foto: ANP premium

D66 Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot tijdens een debat. - Foto: ANP

Veganisten en idealisten hebben de kabinetsformatie glansrijk gewonnen. Het is 10 voor 12; dit kabinet dreigt desastreuze besluiten te nemen.

Die kwam hard binnen: afgelopen week oreerde Tjeerd de Groot bij Op1 dat de Nederlandse landbouw failliet is. Het maakte mij boos, wat een misplaatste opmerking. Met een dergelijke opmerking sla je werkelijk alle deuren tot nuance en toenadering dicht. Slechte politiek.

1) Ik vind deze opmerking een schoffering voor de gehele voedselketen. In de Tweede Wereldoorlog kwamen mensen vanuit Amsterdam te voet naar de boerderij van mijn opa en oma, op zoek naar voedsel. Na het beëindigen van deze oorlog hebben de burgers in Europa tot op de dag van vandaag de beschikking gehad over veilig, betaalbaar en vooral voldoende voedsel. Dit met dank aan de boeren die bereid zijn om tegen lage marges te blijven produceren. Boeren bedankt…

D66 roept op deze wijze bij bevolkingsgroepen die in het nauw zitten radicalisering op

2) D66 is juist de partij die altijd een grote mond heeft tegen een Geert Wilders over dat hij provoceert en mensen in de hoek plaatst. Ik zie met de huidige opstelling en toon van D66 geen enkel verschil en D66 roept op deze wijze bij bevolkingsgroepen die in het nauw zitten radicalisering op.

3) Wanneer ik naar mijzelf kijk, maar ook naar vele collega’s, dan hebben wij in het verleden altijd aan verbeteren en finetunen van de productieprocessen gedaan. Ik sta te popelen om innovaties toe te passen in de toekomst om deze lijn door te trekken. Echter, wanneer ik vol ideeën bij de bank aankom, stelt de bank, nog voor ik enthousiast mijn ideeën kan delen: u bent failliet! Dan houdt het op en keer ik boos en teleurgesteld naar huis. Niks meer innoveren en verbeteren.

Laten we als boeren de rug recht houden

Over het ‘waarom’ kunnen we heel lang over discussiëren. Maar het ‘hoe’ is echt een toppunt van slechte politiek. Veganisten en idealisten hebben de kabinetsformatie glansrijk gewonnen. Het is 10 voor 12; dit kabinet dreigt desastreuze besluiten te nemen. Echter, het gedram van deze minderheidsgroep kan nog wel eens het tegengestelde effect hebben. Laten we als boeren de rug recht houden, het grote midden van de bevolking bij ons houden en deze hetze keren. Hou vol!

Snel delen

Afbeelding
Henk Schoonvelde

Melkveehouder

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin