Doorgaan naar artikel

De meeste pijn ligt bij de mozzarella

Geüpdatet op:
Zuivel
Achtergrond
Productie van mozzarella bij Milcobel in Langemark. Foto: Milcobel

Productie van mozzarella bij Milcobel in Langemark. Foto: Milcobel

Kaasmakers die zwaar hebben ingezet op mozzarella worden dit jaar hard getroffen door de effecten van zowel de Covid19-uitbraak als door veel nieuwe productiecapaciteit.

De zuivelsector slaat zich gemiddeld genomen goed door het Covid-jaar 2020 heen. Het is geen topjaar, ook niet voor de melkveehouders, maar diepe dalen zijn ook uitgebleven. De meeste pijn wordt geleden bij de bedrijven of fabrieken die produceren voor de foodservice en die niet of lastig kunnen overschakelen. In het getroffen segment bevinden zich ook de mozzarella-producenten.

Jarenlang goed met mozzarella geboerd

Bedrijven die er vroeg bij waren met de mozzarella-producten, hebben daar jarenlang goed mee geboerd. Mozzarella is een kaassoort met relatief minder droge stof dan ‘gele kaas’, zoals Gouda of Edammer, maar met een hogere prijs. € 3 per kilo was de laatste jaren toch wel zo’n beetje de ondergrens. Tot afgelopen voorjaar. Toen kwamen twee zaken vervelend bij elkaar: Covid-19 zette de foodservicemarkt nagenoeg stil en er kwam flink wat nieuwe mozzarellacapaciteit bij.

Ze doen weer allemaal hetzelfde

‘Het gaat in de zuivel weer net als een paar jaar geleden, toen iedereen poedertorens bij moest bouwen, nu heeft iedereen volop geïnvesteerd in mozzarella’, constateert een oude rot uit de zuivelhandel. ‘Ze doen weer allemaal hetzelfde’. Tot de bedrijven die flink hebben uitgebreid, behoren Royal A-ware, DMK, FrieslandCampina, Arla, het Duitse Gut von Holstein als ook Ierse en Franse bedrijven.

Lagere prijzen voor mozzarella

Gevolg was een forse prijsval bij mozzarella, want waar moest alle extra kaas heen? Op de terrassen of in de restaurants en in de supermarkt wordt relatief weinig van de verse witte kaas verkocht. Nog steeds schommelt de prijs van mozzarella rond de € 2,50 tot € 2,55 per kilo, wat slecht loont. Echter, er worden ook grote partijen voor nog lagere prijzen verkocht. Bijvoorbeeld als de Europese markt echt vol is en het overtollige product moet concurreren met Amerikaans en Nieuw-Zeelands aanbod op de Chinese markt.

Andere kaassoort

Wie productie kan beperken of omzetten naar een andere kaassoort doet dat en wacht betere tijden af. Als de problemen met Covid-19 voorbij zijn en het gewone leven komt weer op gang, dan herstelt de markt zich wel. De meeste pijn wordt echter geleden door de partijen die dachten dat het beter was om niet zelf in roestvrijstaal te investeren, maar in te zetten op loonproductie. Die zitten nu met langlopende contracten die gewoon uitgediend moeten worden.

Impact Covid-19

De impact van Covid-19 was vorige herfst of eerder niet te voorzien. Bij bijvoorbeeld de kaasdivisie van FrieslandCampina zorgt het ondertussen wel voor flink mindere resultaten. Degenen die zich hebben gehouden bij Goudse of andere ‘gele’ kaas, hebben achteraf de beste keus gemaakt.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin