Doorgaan naar artikel

De Mos: meer waardering en ruimte voor boeren

Richard de Mos van Code Oranje wil ruimte voor boeren behouden door immigratie te beperken.

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Interview
Richard de Mos, lijsttrekker voor Code Oranje. - Foto: ANP

Richard de Mos, lijsttrekker voor Code Oranje. - Foto: ANP

In een serie interviews geven kandidaat-Kamerleden hun visie op het landbouwbeleid. Vandaag deel 13: Richard de Mos van Code Oranje. Hij wil ruimte voor boeren behouden door immigratie te beperken.

Richard de Mos (44) is lijsttrekker van de nieuwe partij Code Oranje. De Mos zit nu in de Haagse gemeenteraad namens Groep De Mos. Hij was eerder Tweede Kamerlid voor de PVV. Hij was toen onder andere woordvoerder tuinbouw en streed fel tegen ontpoldering van de Hedwigepolder.

Wat gaat Code Oranje voor boeren doen?

“Het belangrijkste dat boeren hebben, is hun land. Die beschikbaarheid van land voor boeren willen we beschermen. We moeten geen huizen bouwen in het landelijk gebied. De woningnood moet worden opgelost door immigratie aan banden te leggen. Anders kan je wel blijven bouwen. Als je niets doet aan de gevolgen van bevolkingsgroei, hebben we in 2050 20 tot 25 miljoen mensen. Dat betekent het einde van de regio en het einde van de landbouw in Nederland.”

Mensen moeten toch eten?

“Ja. Maar er wordt in Nederland veel voor de export geproduceerd. Linkse mensen vinden dat dat wel kan stoppen. Maar ze vergeten dan dat de export van de land- en tuinbouw van groot belang is voor onze welvaart. Ik zou als Nederland veel zuiniger zijn op deze sector dan heel veel partijen dat nu zijn.”

Wilt u grond specifiek reserveren voor landbouw?

“Wij zeggen: een goede huisvrouw leert eerst de kraan dicht te draaien, en dan te dweilen. Eerst moet de immigratie stoppen. Om de woningnood op te lossen moeten we binnenstedelijk bouwen. Laagbouw in achterstandswijken moet vervangen worden door betere hoogbouw. Daarnaast moeten dorpen in krimpregio’s zoals Groningen aantrekkelijker worden gemaakt, zodat de gebieden niet verder vergrijzen. Maar ga niet onze weilanden volbouwen en zeggen dat de veestapel moet halveren. Dat beschadigt het landschap en je maakt een einde aan een goed lopend exportproduct.”

De Nederlandse landbouw loopt ook tegen milieugrenzen aan. Hoe wilt u daar mee omgaan?

“Ik weet niet of je dat moet aanpakken. We hebben de mond vol van Europa, en dan gaan we in Nederland als enige zo’n stikstofbeleid afspreken. Willen we naar één Europa, dan moet je dat ook op landbouwgebied doen. Het huidige beleid leidt tot vluchtgedrag van Nederlandse boeren naar andere gebieden. Wij raken ons exportproduct kwijt, en andere landen trekken de landbouw naar zich toe. Daar wordt per saldo het klimaat niet beter van, en zo werken we meteen het landschap en onze economie naar de verdoemenis. We moeten veel meer gebruik maken van de vindingrijkheid van de boeren zelf. Je kan mest scheiden bij de bron, zodat er minder ammoniak vrij komt. Hou op om over de boeren te beslissen, maar ga daarvoor in de plaats mét hen overleggen.”

Boeren zijn ook niet altijd eensgezind.

“Je moeten boerentafels inrichten en zaken bespreken. Het helpt niet als linkse partijen rücksichtslos roepen dat de veestapel moet halveren. Bedrijven worden zo gecriminaliseerd door de linkse goegemeente en dat wekt irritatie op bij boeren. Er is te weinig waardering voor de sector.”

Hoe wilt u dat verbeteren?

“Ze krijgen nu geen eerlijke prijs voor hun product. Boeren worden afgescheept met een fooi terwijl de supermarkten grof geld verdienen. Consumenten zijn best bereid meer te betalen. Als boeren een eerlijke prijs krijgen voor het product, zijn ze ook bereid om zich meer in te zetten voor de natuur. Iedereen moet weer trots worden op de boeren, dat is wat ze verdienen. Dan kunnen ze de protestvlag hopelijk weer snel omdraaien.”

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin