Doorgaan naar artikel

De overeenkomsten tussen Covid en vogelgriep

Foto: Canva

Foto: Canva

Voor de beheersing van vogelgriep kunnen we lessen leren uit de Covid-19-pandemie.

Nu het einde van de lockdown nadert, is het tijd voor een quizvraag: wat zijn de overeenkomsten tussen Covid-19 en vogelgriep? Met elk goed antwoord verdient u 1 punt.

  1. Covid-19 en vogelgriep worden beide veroorzaakt door virussen. Dat wist u al, dus u heeft uw eerste punt binnen.
  2. Het zijn allebei zoönosen. Ja, ook vogelgriep, want sommige varianten kunnen worden overgedragen van dier op mens en van mens op mens.
  3. Het zijn allebei longziekten die ook via de lucht kunnen worden overgedragen. Daardoor kan het virus zich gemakkelijk snel verspreiden en een pandemie teweegbrengen.
  4. Na een epidemie kunnen beide virussen endemisch worden, dus permanent blijven circuleren, al dan niet in gemuteerde vorm. De schade wordt dan geleidelijk minder doordat meer mensen en dieren immuun worden dankzij infecties en/of vaccinaties. Nu lijkt ook het voor vogels hoogpathogene H5N8-virus endemisch te worden, doordat brandganzen, die pas laat naar het Noorden vertrekken, het virus al voor hun vertrek kunnen overdragen op jonge vogels.
  5. Tegen beide virussen kunnen vaccins worden ontwikkeld. Bij Covid-19 ging dat met recordsnelheid, mede dankzij de sublieme techniek van injecties met synthetisch mRNA (messenger RNA) dat een deel van de genetische code van het virus bevat. In principe kan zo’n mRNA-vaccin ook worden ontwikkeld tegen virussen die griep en Afrikaanse varkenspest veroorzaken, maar we moeten afwachten of Big Pharma daar brood in ziet.
  6. Individuen verschillen sterk in vatbaarheid. Bij Covid-19 bleek dat mensen met ernstig overgewicht relatief zware symptomen ontwikkelden. Gezonde voeding en levensstijl maken dus verschil, maar de overheid besteedt daar nog amper aandacht aan (is het niet tijd voor een Preventie Management Team?). Voor de weerstand van pluimvee is naast gezonde voeding ook de genetica cruciaal. De meeste rassen zijn geselecteerd op snelle en efficiënte productie. Dat gaat ten koste van hun natuurlijke weerstand, want die kost energie. Is dat een extra argument voor langzamer groeiende rassen?

Hebt u zes punten gescoord? Dan zit u binnenkort in een praatprogramma.

Snel delen

Image
Wouter van der Weijden

Directeur van Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin