De strijd om de boerenstem is los

Hoewel de Tweede Kamerverkiezingen naar verwachting pas over een jaar zijn, is de strijd om de boerenstem in volle gang. Het boerenprotest in Den Haag, had wat weg van een verkiezingsdebat.

Duizenden boeren die zó ontevreden en boos zijn op het huidige beleid dat ze de trekker starten en naar Den Haag gaan om actie te voeren. Voormannen van het organiserend comité die de gevestigde orde roepen om de stekker uit het kabinet te trekken. Het lijkt een droomscenario voor politieke partijen die op zoek zijn naar stemmers. Ze worden immers op een presenteerblaadje aangeboden.

Maar daar trapte het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) niet helemaal in. De organisatie was selectief bij het uitnodigen van sprekers voor de actie op 19 februari. PVV-leider Wilders werd zelfs geweigerd. Dat gebeurt hem niet vaak.

Inzet van het CDA voor de boeren

FDF nodigde wel nadrukkelijk CDA uit om verantwoording af te leggen over hun beleid. De boeren zijn zeer teleurgesteld in de partij die van oudsher wordt gezien als dé boerenpartij, maar toch het voorstel van het Landbouw Collectief om de stikstofproblematiek op te lossen niet volledig steunt. De toon richting de CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels was duidelijk: jullie zeggen wel op te komen voor de boeren, maar doen vervolgens iets anders. Geurts probeerde nog uit te leggen dat hij niet alleen keuzes maakt voor boeren, maar dat CDA ook voor belangen van andere burgers opkomt. Met de enkele concrete punten waar hij zich hard voor maakt: een compensatie voor hogere kosten, krijgt hij de boeren niet tevreden.

Ook Von Martels kon niet meer doen dan weinig concrete beloften: hij zegde toe niet te zorgen voor een halvering voor de veestapel, maar een verdubbeling van de inzet van het CDA voor de boeren. Dat klinkt leuk, maar dat is niet waar de boer op zit te wachten.

Als u nog langer praat, komen de verkiezingen nog sneller dichterbij en wordt de praat alleen maar mooier

Dat de banden tussen FDF en Forum voor Democratie warm zijn, is duidelijk. Thierry Baudet én Theo Hiddema kregen het woord, maar hadden inhoudelijk ook niets anders te melden dan mooie woorden voor de hardwerkende boeren én dat het stikstofprobleem niet bestaat. FDF-er Jeroen van Maanen was ook naar hen toe kritisch: zet de mooie woorden eens om naar beleid. De bijdrage van FvD verzandde in verkiezingspraat. Volgens Baudet kan hij alleen iets veranderen als zijn partij groot genoeg is. Van Maanen kapte Theo Hiddema zelfs af. “Als u nog langer praat, komen de verkiezingen nog sneller dichterbij en wordt de praat alleen maar mooier. We hebben een oproep aan u: maak het waar, maak het waar!”

Opvallend is de kritische houding van FDF richting de PVV. De partij was uitgenodigd, maar reageerde niet. “Toen onze Prins Carnaval Geert Wilders vandaag alle boeren en alle camera’s zag, dacht hij toch maar even op het podium te springen. Daar hebben we geen behoefte aan. Maar we kunnen misschien toch even lawaai maken, dat Geert in zijn kantoor hoort dat hij even consequenter moet handelen en beter zijn best moet doen voor de landbouw”, aldus Van Maanen.

Meer gezond boerenverstand in de Kamer

‘De meisje voor de landbouw’ Caroline van der Plas en Femke Wiersma gaan met de nieuwe partij BoerBurgerBeweging ook een gooi doen naar een zetel in de Tweede Kamer. Ze willen meer gezond boerenverstand in de Kamer. Ze mochten hun eerste verkiezingsspeech ook houden voor de actievoerende boeren.

De onvrede over het huidige beleid onder boeren is groot. 83% van de veehouders heeft geen of weinig vertrouwen meer in het huidige kabinet, zo blijkt uit een enquête die Boerderij samen met EenVandaag hield onder 1.423 veehouders.

Vertrouwen in Schouten

En dan doet landbouwminister Carola Schouten nog relatief goed: 24% van de ondervraagden zegt nog veel of redelijk wat vertrouwen in haar te hebben, in het hele kabinet is dat slechts 15%, in premier Rutte 22%.

Uit de enquête blijkt dat veehouders vinden dat CDA, SGP en Forum voor Democratie het beste opkomen voor de boeren in de Tweede Kamer. PVV en VVD scoren hier opvallend slecht met 8 en 9%. De helft van de veehouders heeft interesse in de een nieuwe BoerBurgerBeweging.
De boeren zijn voor politieke partijen een interessante groep geworden voor de verkiezingen. Het belooft een stevige strijd.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.