De trekker lijkt uitgewerkt als actiemiddel

Boeren kwamen met ruim 2.000 trekkers naar Den Haag, maar het actiemiddel lijkt aan kracht in te boeten. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie/Marc Heeman
Boeren kwamen met ruim 2.000 trekkers naar Den Haag, maar het actiemiddel lijkt aan kracht in te boeten. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie/Marc Heeman

De opkomst bij de actie van FDF was groot. Het is te begrijpen dat boeren hun grote zorgen willen laten horen. De trekker lijkt echter zijn kracht als actiemiddel te verliezen.

Dat boeren verontwaardigd zijn over het overheidsbeleid is te begrijpen. Nog altijd hebben de ondernemers geen duidelijkheid en de voorgestelde plannen komen hard aan. Logisch dus, dat boeren hun stem willen laten horen. En dus ging Farmers Defence Force (FDF) opnieuw in actie.

Bestuurders Mark van den Oever, Sieta van Keimpema en Jos Ubels riepen boeren op om massaal met trekkers naar Den Haag te gaan. Deze keer om de koning op te roepen de stikstofwet niet te tekenen. Als je bij de minister en bij de Tweede Kamer geen effect voelt, zoek je het elders, moet FDF gedacht hebben.

Uitje voor jonge boeren

Aan de oproep werd massaal gehoor gegeven: ruim 2.000 trekkers kwamen naar Den Haag, veelal bestuurd door jonge jongens die wel zin hadden in een uitje, nu de schuur- en tentfeesten verboden zijn. Het trekkerdefilé langs Huis ten Bosch had op sommige momenten meer weg van een carnavalsoptocht dan van een noodkreet van boeren. Trekkers uitgedost met muziek, vlaggen, dansende jongens in een laadbak en regiobeheerder Rutger van Lier, verkleed als koning, die met de FDF-bestuurders het defilé toezwaaien. Een crosspartij door de modder als afsluiting, maakte het voor de jonge boeren een mooie dag.

Pijnpunten op tafel

Hoewel de acties wat weg hebben van een feestje, leggen sprekers als Jan-Cees Vogelaar met zijn kritiek over het ‘stiekem’ intekenen van landbouwgrond als natuurgrond en Kees Hanse met zijn pleidooi voor het toestaan van gecoat bietenzaad, duidelijke pijnpunten op tafel. Net als de sprekers die de grote zorgen van boerengezinnen verwoordden.

Het idee dat ondernemers die meedoen met de uitkoopregeling nooit meer een veebedrijf mogen runnen, sterkt de boeren in het gevoel dat de overheid de boeren liever kwijt dan rijk is. Het raakt de boerenziel.

Minder media-aandacht voor boerenprotest

In de algemene media was er minder aandacht voor de actievoerders dan bij vorige protesten. Ook politici laten zich niet meer zien bij de acties. Vanuit boerenkringen wordt er ook steeds kritischer naar de acties van FDF gekeken. Op Twitter verschijnen berichten dat het overgrote deel van de boeren gewoon thuis aan het werk is. Ook de verspreiding van filmpjes van de baggerende boeren zijn sommigen een doorn in het oog. ‘Wat doet dit met het imago van de boeren?’, vragen thuisblijvers zich af.

Directe kritiek op de acties wordt door thuisblijvende boeren nauwelijks gegeven, uit voorzorg om een spervuur van kritiek van FDF te krijgen. Ook de jonge boer die is opgepakt omdat hij met zijn trekker probeerde uit de handen van politiebusjes rondom het Malieveld te blijven, krijgt vooral applaus van zijn mede-actievoerders. Niet-boeren noemen de overlast op social media ronduit asociaal.

FDF geeft met keurmerkplan aan te willen meedenken

De actievoerende boeren zelf lijken er niet zo mee te zitten. Al geeft FDF, die vooral overal fel tegen is, met de aanbieding van hun keurmerkplan Farmer Friendly aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ook aan dat ze willen meedenken over oplossingen.

Lees ook: FDF wil beter verdienmodel voor alle boeren

De trekkeracties dreigen in de maatschappij en in de politiek een steeds negatiever effect te hebben. Burgers weten vaak niet eens meer waar het over gaat. Dat de actiebereidheid en de wanhoop bij boeren groot is, is goed te begrijpen. Maar een trekkeractie brengt een oplossing nu niet dichterbij.

Medeauteur: Lydia van Rooijen

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.