Doorgaan naar artikel

De weg naar een biobased economie is hobbelig en erg lang

Om de klimaatdoelen te halen, moeten meer biobased grondstoffen worden gebruikt.

"Fossiel zit nog overal. Bijna elk blaadje sla in de winkel is verpakt in plastic. De eieren uit de winkel zitten in een plastic doos." - Foto: Canva/sommaiphoto premium

"Fossiel zit nog overal. Bijna elk blaadje sla in de winkel is verpakt in plastic. De eieren uit de winkel zitten in een plastic doos." - Foto: Canva/sommaiphoto

Om de klimaatdoelen te halen, moeten meer biobased grondstoffen worden gebruikt. Die afzetmarkt groeit echter te langzaam. Dat heeft diverse oorzaken.

Fossiel is overal, ook waar je het niet verwacht vind je op aardolie gebaseerde grondstoffen. Die ontdekking deed Cor van Oers, gastheer op de Biobased Versnellingsdag die dinsdag is gehouden op het akkerbouwproefbedrijf Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. “Deze dag is bedoeld om de overgang te versnellen naar een economie die is gebaseerd op plantaardige hernieuwbare grondstoffen. De samenleving is hier al heel veel jaren mee bezig, maar fossiel zit nog overal. Bijna elk blaadje sla in de winkel is verpakt in plastic. De eieren uit de winkel zitten in een plastic doos. Het isolatiemateriaal voor mijn zolder is gebaseerd op aardolie. De spijkerbroek die ik aan heb, is gekleurd met aardolieverf en het katoen is verweven met elastische kunststof.”

De samenleving is hier al heel veel jaren mee bezig, maar fossiel zit nog overal

Het verbaast Van Oers, die in het dagelijks leven projectleider is van de Biobased Innovation Garden waar meer dan 100 gewassen worden getest die een plekje kunnen krijgen in een biobased economie. “De biobased materialen zijn er. De vraag is er ook. Maar hoe krijgen we de afzetmarkt in beweging? We moeten versnellen.” Dat laatste zal niet meevallen. Van Oers: “Van biomassa kun je van alles maken, maar de voedselproductie moet de komende 35 jaar ook met 70% toenemen.”

Hele opgave

De Europese Commissie wil dat de EU in 2050 een fossielvrije economie is geworden. Dat wordt een hele opgave, zei voorzitter van de Circular Biobased Delta Willem Sederel op de Versnellingsdag. “De wereld verbruikt nu omgerekend 450 miljoen ton koolstof per jaar. Uit onderzoek van Nova Institute blijkt dat dat groeit naar 1 miljard ton in 2050. Terwijl we dan geen fossiele koolstof meer uit de grond willen halen. Dan moeten we het doen met de koolstof boven de grond.”

Uitdagingen biobased economie

Sederel ziet een paar flinke uitdagingen om de economie volledig biobased te kunnen maken. “De technologie moet efficiënter worden en het moet worden opgeschaald. Er zijn al heel wat biobased oplossingen voor de bouw, de textiel en de chemie, maar er moet meer uitwisseling komen tussen sectoren. Er is meer marktonderzoek nodig om afnemers te overtuigen biobased materialen te gebruiken. Er is financiering nodig voor bedrijven met goede ideeën voor een biobased economie. Het beprijzen van CO2 zal de biobased sector ook vooruithelpen.”

Sederel heeft ook een boodschap voor de overheid. “Veel subsidieregelingen om de klimaatdoelen te halen, zijn gericht op energieverbruik. Het is veel beter om die subsidies te besteden aan het stimuleren van biobased materialen in de bouw, textiel en chemie.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin