Doorgaan naar artikel

Deal over opening export Argentijns rundvlees op komst

Een deal over het openen van de Argentijnse grenzen voor export van rundvlees is bijna rond.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: DPA

Foto: DPA

Een deal over het openen van de Argentijnse grenzen voor export van rundvlees is bijna rond.

Dat moet een eind maken aan het exportverbod dat de regering in Buenos Aires instelde medio mei. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van anonieme overheidsfunctionarissen.

Het exportverbod voor rundvlees is ingesteld om verdere prijsstijgingen van vlees in het Zuid-Amerikaanse land te voorkomen. Gedurende de exportstop wilde de regering maatregelen nemen om de export beter te reguleren.

Inflatie temperen

Argentinië is een belangrijke exporteur van agrarische commodity’s, zoals soja, mais en rundvlees. Het land is na Brazilië de grootste leverancier van rundvlees aan China. Het land kampt tegelijkertijd met een forse economische crisis en flink oplopende inflatie. Bij het afkondigen van de maatregel waren de prijzen in een jaar tijd met bijna 50% gestegen, de vleesprijzen gingen nog veel harder omhoog. Dat zorgde voor onrust in het land, dat een lange geschiedenis heeft met perioden van hyperinflatie.

Meer productie

De beschikbaarheid en de prijs van rundvlees is een belangrijk politiek thema in het land waar eind dit jaar bovendien verkiezingen zijn. Volgens Reuters zijn de onderhandelingen erop gericht om zowel de export op gang te brengen als de beschikbaarheid van vlees in eigen land op peil te houden. Daarvoor moet de productie omhoog.

Wereldmarkt

De prijzen van rundvlees stijgen al maanden op rij op de wereldmarkt. Dat komt onder meer door groeiende importbehoefte vanuit China en het doorberekenen van eveneens gestegen graanprijzen. De prijsstijgingen worden inmiddels aangewakkerd door de exportstop in Argentinië zelf.

De wereldwijde voedselprijzen, volgens de FAO-Foodprice index, staan op het hoogste niveau sinds 2011. Dat komt zeker niet alleen door gestegen vleesprijzen, maar vlees heeft daarin wel een flink aandeel, onder meer door de nog steeds spelende gevolgen van Afrikaanse varkenspest in China.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin