Doorgaan naar artikel

Deal tussen DSM en JBS over methaanreductie rundvee

Vleesconcern JBS en voedingsbedrijf DSM gaan samenwerken om methaanuitstoot van rundvee te beperken.

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Vleesconcern JBS en voedingsbedrijf DSM gaan samenwerken om de methaanuitstoot van rundvee te beperken.

Het Braziliaanse JBS gaat de methaanreductie ‘substantieel reduceren’ met behulp van het diervoedingssupplement Bovaer van het Nederlandse voedingsbedrijf DSM. JBS is de grootste vleesproducent wereldwijd en gaat het middel van DSM allereerst toepassen op zijn rundveebedrijven in Brazilië. Dat gebeurt in een uitgebreide proef op bedrijven waarbij Bovaer wordt toegevoegd aan het rantsoen van het rundvee.

Forse methaanreductie

Het supplement voor diervoeding Bovaer is gedurende een periode van tien jaar ontwikkeld. Het supplement wordt toegevoegd aan het veevoer en kan de methaanuitstoot fors verminderen. Brazilië was afgelopen september een van de eerste landen dat goedkeuring verleende voor het gebruik van het product (zie kader).

JBS en DSM hebben een uitgebreid programma ontwikkeld om het supplement en de toepassing te ontwikkelen, bouwen en testen. De proef met dieren in gesloten systemen zoals stallen en feedlots gaat in eerste instantie zes maanden duren. Na die periode wordt de proef uitgebreid naar andere markten. Volgens JBS kan dat zijn in Australië of de VS, twee andere grote markten van de vleesgigant.

CO2-neutraal als doel

De samenwerking tussen JBS en DSM is onderdeel van de strategie van JBS. In maart dit jaar kondigde de vleesgigant aan dat het in 2040 CO2-neutraal wil zijn. De overeenkomst met DSM is getekend tijdens de klimaattop COP26 in het Schotse Glasgow waar methaanuitstoot ook op de agenda stond.

“Duurzaamheid is de kern van onze bedrijfsstrategie”, volgens Gilberto Tomazoni, CEO van JBS wereldwijd, “Wij ontwikkelen een actieplan voor onze gehele CO2-footprint, de samenwerking met DSM is niet alleen een bijdrage aan onze eigen plannen, maar ook voor de hele sector in het complexe methaaneffect.

Belangrijk nieuws

Dimitri de Vreeze, Co-CEO van DSM, noemt de overeenkomst enorm belangrijk nieuws. “We kunnen nu echt starten met effect behalen in Brazilië, het belang van methaanreductie is tijdens de top in Glasgow opnieuw onderstreept. Wij hebben een product dat een wetenschappelijk bewezen oplossing kan bieden voor de complexe uitdaging van methaanuitstoot door de veehouderij.”

DSM is bezig met een nieuwe omschakeling van het bedrijf in de richting van voeding, diervoeding en gezondheid. Eerder dit jaar maakte DSM bekend dat de materialentak in de etalage staat.

Mede-auteur: Johan Oppewal

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin