Dealmaker: ‘Potentie afzet streekproducten is enorm’

Koen Olde Hanter: “Zonder corona hadden we nu al kunnen leveren.” Foto: Ronald Hissink
Koen Olde Hanter: “Zonder corona hadden we nu al kunnen leveren.” Foto: Ronald Hissink

Provincie Overijssel wil de verkoop van streekproducten fors vergroten. Daarvoor is er een ‘dealmaker’ aangesteld. Dat is Koen Olde Hanter geworden. Aan hem de taak om overheden, bedrijven, zorginstellingen en scholen enthousiast te maken voor lokale producten uit de eigen provincie. In gesprek met een bevlogen bemiddelaar.

De opdracht van provincie Overijssel is duidelijk. Eind van dit jaar moet Koen Olde Hanter twintig deals hebben gesloten. Gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen of scholen in Overijssel, maakt niet uit, als zij maar Overijsselse streekproducten in hun kantines verkopen. Olde Hanter is blij met die heldere opdracht. “Ik weet precies waar ik straks op word afgerekend. Dat stimuleert mij om er vol in te gaan. Ik ben trouwens optimistisch. Iedereen die ik spreek, is enthousiast.”

Geïnteresseerde gesprekspartners

Hij is onder meer in gesprek met de gemeenten Almelo en Enschede, Hogeschool Saxion en het Deventer Ziekenhuis. Voordeel van deze coronatijd is dat zijn gesprekspartners meer tijd hebben om te overleggen. Ze hebben interesse, meer dan dat, hij is ervan overtuigd deze partijen over de streep te kunnen trekken. “Natuurlijk zijn er vragen over kwaliteit en logistiek. Terechte vragen, dat moet allemaal piekfijn in orde zijn. Aan mij de taak om producenten van streekproducten en afnemers op een slimme manier aan elkaar te koppelen. Dat tot tevredenheid van beide partijen.”

Al actief in de korte keten

Provincie Overijssel wil de verkoop van streekproducten flink vergroten. Bijvoorbeeld door deze producten op het menu te krijgen in kantines van grotere organisaties en bedrijven. Dat gaat niet vanzelf. Om dit te bereiken, heeft de provincie een ‘dealmaker’ aangesteld, zeg maar een bemiddelaar. Dat is dus Olde Hanter geworden.

Dat de provincie bij hem terecht kwam, is niet vreemd. Olde Hanter is namelijk al actief in de korte keten. Hij studeerde milieukunde en kreeg steeds meer belangstelling voor de voedselketen. Inmiddels is hij eigenaar van twee winkels in Delden en Oldenzaal – onder de naam Aanstreekelijk – waar uitsluitend producten uit Twente worden verkocht.

De korte keten is een middel tot een hoger doel, een meer circulaire voedselketen

Het moet anders in de agrarische sector, zegt hij. “Duurzamer, groener, minder transport, minder uitstoot. Dat lukt alleen als boeren genoeg verdienen om hun bedrijf aan te passen. Verkorting van de keten is een van de oplossingen. Minder schakels betekent dat de boer meer overhoudt aan zijn product. In onze winkels komt 70% van de verkoopprijs terecht bij de producent. In de lange keten ligt dat percentage veel lager. De korte keten is een middel tot een hoger doel, een meer circulaire voedselketen. Naast onze winkels ga ik daarmee aan de slag in Overijssel. Hartstikke mooi!”

Logistieke kosten

Eigenlijk vindt hij het raar. Er zijn gemeenten die investeren in hun platteland, maar geen producten van lokale boeren in hun kantine verkopen. “Dat is toch vreemd? Zeker gemeenten met veel boeren en tuinders binnen hun grenzen zouden dit wel moeten doen. Ik wil hen helpen om dat efficiënt en betaalbaar te organiseren. Als het volume in de korte keten groter wordt, gaan de logistieke kosten omlaag. Dat is in het belang van alle betrokken partijen. Wie met streekproducten in de kantine in aanraking komt, wordt hiervoor enthousiast en wil dat thuis ook. Zo komt het vliegwiel in beweging.”

Hij begint in een lastige periode. Digitaal onderwijs, ambtenaren werken thuis, veel kantines zijn dicht. “Is een beetje zuur”, zegt Olde Hanter. “Ik ben nu vooral aan het netwerken, verken met geïnteresseerde partijen de mogelijkheden. Zonder corona hadden we al kunnen leveren. Uit de gesprekken die ik nu voer, is maar één conclusie mogelijk: deze keten komt op gang op het moment dat de regels worden versoepeld.”

Catering met meer lokale producten

Overijssel is medeondertekenaar van de Green Deal ‘catering overheidsorganisaties’. Afspraak is om meer lokale producten af te nemen voor de catering in eigen huis. Met de aanstelling van dealmaker Olde Hanter wordt hier invulling aan gegeven. “Overijssel loopt hiermee voorop. Dat is ook nodig, want we hebben hier 7.000 boeren en tuinders, maar de verkoop van streekproducten loopt achter. De potentie is dus enorm.”

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.