Doorgaan naar artikel

Deel telers overweegt toekomst buiten The Greenery

Geüpdatet op:
Nieuws
Tuinbouw
Koelcel op Tolpoort. - Foto: Lex Salverda premium

Koelcel op Tolpoort. - Foto: Lex Salverda

Het Noord-Hollandse distributie- en verpakkingscentrum Tolpoort is de schakel tussen Noord-Hollandse telers en The Greenery. De vraag is of dat zo blijft.

Een deel van de Noord-Hollandse vollegrondsgroentetelers overlegt met coöperatie Coforta over een toekomst in of buiten de coöperatie. Een bericht van AGF.nl over mogelijk uittreden van een aantal grotere telers van bloemkool, broccoli en witlof bij The Greenery wordt niet weersproken, maar ook niet toegelicht. Half juli brengen de telers een persbericht naar buiten, meldt witlofteler Koos Groot.

The Greenery bevestigt dat gesprekken lopen over een zo goed mogelijke toekomstige samenwerking. Door de nieuwe structuur van The Greenery kunnen telers die relatie ook zelf meer vorm geven. Of dat onvoldoende is en telers de afzet zelf ter hand nemen buiten de coöperatie, is dus nog niet duidelijk. Veel van de producten van deze telers lopen mee in de vaste leveringsafspraken met Jumbo en Plus. De telers lijken daarmee op het eerste gezicht stevig aan The Greenery verbonden.

Distributie- en verpakkingscentrum Tolpoort is draaischrijf

In toekomstgesprekken staat distributie- en verpakkingscentrum Tolpoort in Hoogkarspel centraal. Tolpoort is namelijk de draaischijf tussen The Greenery en telersverenigingen Quality Growers en Westfresh. Koos Groot is met zijn witlofbedrijf Horti Hydro Cultures lid van telersvereniging Quality Growers. Kernactiviteit is een verpakkingsbedrijf. Ook Mileka BV en witlofbedrijf Collectieve onderneming Ruiter hebben een derde van de aandelen van dat bedrijf, dat zetelt in Tolpoort.

Met telersvereniging Westfresh (bestaande uit vollegrondsgroentetelers) bezit Quality Growers dat distributiecentrum Tolpoort in Hoogkarspel. Tolpoort dient als draaischijf voor verpakking van veel Noord-Hollandse groente. Quality Growers Holland beschikt er namelijk over vier verpakkingslijnen en twee volautomatische sorteerlijnen, plus een rekfoliemachine voor het inpakken van witlof of andere groente op schalen.

Diepe samenwerking

Het distributie- en verpakkingscentrum Tolpoort is dus van telers (Quality Growers en Westfresh). De relatie tussen telers en The Greenery gaat echter verder dan dat. The Greenery laat alle flowverpakkingen witlof inpakken door Quality Growers, meldt de website. De witloftelers achter Quality Growers zijn zelf goed voor een kwart van de witlofaanvoer van The Greenery. De relatie tussen de telers achter Tolpoort en The Greenery is overigens nog nauwer. The Greenery huurt van telers kantoren op Tolpoort voor industriespecialist Wagenaar. In hoeverre er nog een relatie is tussen The Greenery en telers over GMO-investeringen, is niet duidelijk.

Westfresh teelt op 1.300 hectare

Dan is er die andere telersvereniging achter Tolpoort: Westfresh. Volgens de website telt de vereniging 1.300 hectare van negen bedrijven. Daar zitten grote bedrijven bij. Alleen de bedrijven Laan Andijk, Kok, Sikkink, Reus en Jong-Bakker worden voorgesteld op die website. Hoewel Westfresh van oorsprong een vereniging is van bloemkooltelers, heeft het een flink marktaandeel in Nederlandse broccoli. Ook voorziet het menige supermarkt van spinazie, bleekselderij en diverse koolsoorten. Voor The Greenery staat er daarmee veel op het spel de komende maanden.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin