Deense aardappelzetmeelfabrieken in verstandshuwelijk

08-02-2022 | |
Zetmeelaardappelen worden gestort bij een verwerker. De Deense aardappelzetmeelcoöperaties AKM en AKS willen samen verder. - Foto: Mark Pasveer
Zetmeelaardappelen worden gestort bij een verwerker. De Deense aardappelzetmeelcoöperaties AKM en AKS willen samen verder. - Foto: Mark Pasveer

De structuurontwikkeling in de akkerbouw, hogere kosten en naar verwachting lagere prijzen bij de afzet drijven de twee Deense aardappelzetmeelcoöperaties AKM en AKS tot een verstandshuwelijk.

De Deense aardappelzetmeelspelers AKM en AKS maken een voor buitenstaanders voor de hand liggende move door over te gaan tot fusie. In de loop van februari wordt het plan om de krachten te bundelen in stemming gebracht bij de coöperatieleden. Er bestaat nauwelijks tot geen twijfel over dat de fusie de goedkeuring van de aangesloten leveranciers zal krijgen.

Fusie aardappelzetmeelbedrijven moet doelmatigheid verbeteren

Voor de hand ligt de fusie namelijk omdat de twee ondernemingen, beide gevestigd in Jutland, bij voorbaat al over een gezamenlijk afzetbedrijf beschikken. KMC heet dit bedrijf en de afkorting staat voor (vertaald) aardappelmeelcentrale. De bundeling van AKM en AKS (Andelskartoffelmelsfabrikken Sønderjylland en Andelskartoffelmelsfabrikken Midtjylland) gaat verder onder de al even voor de hand liggende naam Andelskartoffelmelsfabrikken Danmark, afgekort AKD.

De coöperaties bestaan al vele decennia en er waren al eerder plannen om de zaken volledig in elkaar te schuiven. Dat bleek tot nog toe net een brug te ver, maar nu zijn de besturen het dan toch eens geworden. Waarom nu wel? Volgens de besturen omdat de tijden veranderd zijn en daarmee de omstandigheden. Zo is daar de structuurontwikkeling in de landbouw, die ook in de akkerbouw tot grotere maar een kleiner aantal bedrijven heeft geleid. De telers van AKD in spe hebben zich daarbij sterker dan voorheen gespecialiseerd en zijn dus afhankelijker geworden van de fabrieksaardappelen. Tegelijkertijd zijn de kosten blijven stijgen, terwijl de verwachting is dat de zetmeelprijzen een dalende trend gaan laten zien. Dat roept om vergroting van de doelmatigheid.

Fusie gaat niet ten koste van capaciteit en/of personeel

“Om de teelt van zetmeelaardappelen attractief te houden, moeten AKS en AKM hun sterke positie op de globale voedingsmarkt kunnen vasthouden en uitbouwen en zich focussen op het benutten van alle denkbare economische voordelen”, leggen de besturen uit in de toelichting bij het fusieplan. Naar de voordelen daarvan is onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat er ruimte is voor meer doelmatigheid in zowel productie als logistiek. Het is overigens niet de bedoeling om productiecapaciteit en/of personeel te schrappen. De partners hebben beide een fabriek en die blijven volledig in bedrijf. Tevens is het de bedoeling om in de twee fabrieken te investeren, luidt de belofte.

Fusiebedrijf AKD gaat jaarlijks, uiteraard afhankelijk van de teeltopbrengsten, ruim 0,8 miljoen ton aardappelen verwerken van bij elkaar zo’n 600 leveranciers. De omzet komt uitgaande van 2020-’21 op Dkr. 745 miljoen ofwel circa € 100 miljoen. Ter vergelijking: de Nederlandse concurrent Avebe kwam in 2020 op € 571 miljoen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur


Beheer