Skip to content

Deense afvalverwerker vindt ‘heilige plastic graal’

Updated on:
Business
Nieuws
Vermalen plastic in een recyclingbedrijf. - Foto: Canva premium

Vermalen plastic in een recyclingbedrijf. - Foto: Canva

Is de heilige graal gevonden als het over recycling van plastic verpakkingen gaat? In Kopenhagen draait een experiment dat het materiaal sorteert met een digitaal af te lezen watermerk.

Plastic verpakkingen op een efficiëntere wijze sorteren voor hergebruik; dat is het doel van het project Holy Grail 2.0. In het afvalsorteringsbedrijf Amager Resource Center in de Deense hoofdstad Kopenhagen is onder die titel begonnen met een veelbelovend experiment. Door op de kunststofemballage een watermerk van de grootte van een postzegel aan te brengen kan een machine aflezen om welk type plastic het gaat en onder meer ook voor welk soort product het gebruikt is. Het watermerk bevat daarover informatie zodat de machine kan onderscheiden of in het verpakkingsmateriaal levensmiddelen of giftige zaken hebben gezeten.

Camera onderscheidt acht categorieën

De machine onderscheidt met een camera acht categorieën, waarvan zes plastics en twee op vezels gebaseerde materialen (zoals papier). Zo kan het materiaal beter op herkomst en samenstelling worden gesorteerd voor recycling. Momenteel is het zo dat de door de consument braaf in aparte containers gestopte verpakkingen bij gebrek aan de bedoelde informatie vaak alsnog samen met het restafval moeten worden verbrand.

Het experiment in Kopenhagen is nog maar het begin. Volgend jaar zal het systeem ook worden beproefd in afvalverwerkingsbedrijven in Duitsland en Frankrijk, en wel op volledige schaal.

Watermerken ingevoerd

Tal van voedingsproducenten hebben zich bij Holy Grail 2.0 aangesloten. Een aantal daarvan heeft watermerken op hun verpakkingsmateriaal al ingevoerd, waaronder Arla, Danone, PepsiCo, Dr. Oetker en Nestlé. De eindregie van het streven naar een beter hergebruik van plastic is in handen van de merkfabrikantenorganisatie European Brands Association (AIM) en de Association to End Plastic Waste.

Versnelling circulaire economie

De Duitse federatie van voedingsfabrikanten, de Bundesvereinigung der deutschen Ernährungsindustrie (BVE) is erg enthousiast over Holy Grail 2.0. “Al in 2023 kan de circulaire economie in Europa waarschijnlijk zeer duidelijk zijn verbeterd.” De BVE houdt niettemin nog wel een slag om de arm, want het is uiteindelijk nog een experiment waarvan nog moet blijken of het aan de eisen van de industrie voldoet.

Holy Grail 2.0 is los daarvan de opvolger van Holy Grail 1.0. Dit draaide van 2016 tot 2019 met onderzoek naar een betere coderingsmethode voor plastic verpakkingen. Het digitale watermerk is daarvan het resultaat.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin