Deense biggensector daagt minister voor rechter

18-12-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

De Deense biggenproductie en -exportbranche daagt het landbouwministerie in Kopenhagen voor de rechter wegens de als ‘torenhoog’ betitelde en met de Europese regelgeving in strijd zijnde heffingen, die moeten worden betaald als biggen op transport gaan naar het buitenland.

De heffingen werden eerder dit jaar verhoogd, nadat naar voren kwam dat de veterinaire autoriteit jarenlang te weinig controles had uitgevoerd. Als gevolg daarvan werden van overheidszijde maatregelen genomen om de controles van het transport aan te scherpen. Tot verhoging van de heffingen werd besloten om dit te financieren.

Geïntensiveerde controles

Volgens de branche – vertegenwoordigd door Danske Svineproducenter en veehandelsorganisatie SamMark – vergen de verhogingen van de branche afgezien van de overlast een bedrag van een kleine € 3 miljoen per jaar. De organisaties hikken er met name tegen aan dat toezeggingen om het resultaat van de geïntensiveerde controles te evalueren niet zijn nagekomen. Uit Denemarken worden dit jaar zo’n 14 miljoen biggen in het buitenland afgezet.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur


Beheer