Doorgaan naar artikel

Deense glastuinbouw geen groeisector

Foto: Hans Prinsen

Foto: Hans Prinsen

De Deense glastuinbouw krimpt. Dat blijkt uit een analyse van het Deense CBS, Danmarks Statistik (DST), van de ontwikkeling van de tuinbouwsector sinds 1980.

De glastuinbouw groeide in de jaren 80 en bereikte in 1993 een piek met een areaal van 579 hectare. In 2019 is het areaal geslonken tot 371 hectare, wat neerkomt op een daling met een derde, signaleert DST. De glasgroenteteelt concentreert zich (stand: 2019) op slechts 59 bedrijven, waarvan 43 gespecialiseerde fulltimers. Van het glasgroenteareaal is 60% in handen van de tien grootste ondernemers in deze sector.

Potplanten

De potplantenteelt (per definitie onder glas) verdeelt zich over 180 bedrijven met een productiewaarde gedurende de laatste jaren van een slordige € 250 miljoen. Ook in dat opzicht is sprake van krimp, want de productiewaarde was na een sterke groei in de jaren ‘80 in het decennium daarna hoger, met de piek in 1992 op € 355 miljoen. DST heeft in de analyse alleen de glastuinbouwbedrijven met minstens 1000 vierkante meter aan kasoppervlakte meegenomen.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin