Deense nertsenstapel geruimd wegens mutatie Covid-19

Bij Deense nertsen zijn mutaties van het coronavirus gevonden. Alle nertsen in het land worden geruimd.

Alle 15 tot 17 miljoen nertsen op de circa 1100 nertsbontfarms in Denemarken worden geruimd. Dat heeft de Deense premier Mette Frederiksen woensdagmiddag aangekondigd op een speciaal belegde videopersconferentie. Reden voor de drastische maatregel is dat het rijksseruminstituut in Kopenhagen (SSI) bij nertsen gemuteerde Covid-19-virussen heeft geconstateerd. Daarmee zijn ook mensen besmet geraakt.

Mutatie coronavirus ‘extreem ernstige’ situatie

Volgens Frederiksen en volksgezondheidsminister Magnus Heunicke rechtvaardigt deze ontwikkeling zonder meer de volledige ruiming van de nertsenstapel. De premier noemde de nieuwe ontwikkeling ‘extreem ernstig’, daar niet alleen de volksgezondheid in Denemarken in gevaar is maar tevens die van de rest van de wereld, als de gemuteerde virussen zich ongecontroleerd verder kunnen verspreiden.

Geen bescherming vaccins tegen gemuteerd virus

Volgens het SSI is ook het risico reëel dat de vaccins die in ontwikkeling zijn tegen Covid-19 tegen de gemuteerde virussen geen effectieve bescherming bieden. In de door de gemuteerde virussen getroffen gemeentes (alle in het noorden van landsdeel Jutland) gaan extra restrictieve maatregelen voor de bevolking gelden.

Frederiksen zegt volop te beseffen dat de ruiming van de nertsenstapel een harde klap is voor de in Denemarken belangrijke nertsbontbedrijfstak, maar dat er door de overheid hulp op touw wordt gezet. Van een verbod op de nertsbontproductie zal formeel geen sprake zijn, maar wel is twijfelachtig of de bedrijfstak deze klap ooit nog te boven komt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.